fbpx

10 knjiga pogodnih za preporuku i poklon

Knjige su najbolji poklon, složiće se mnogi. Ipak, često smo u dilemi da li da poklonimo knjigu, i koju da odaberemo jer se plašimo da se drugoj osobi neće dopasti. Istina je da postoje književna djela za koja je stvarno mala šansa da se ne dopadnu čitaocima.

U čemu je tajna, ne znamo, ali neke knjige su jednostavno dopadljive i velika je šansa da će u njima svaki čitalac uživati.

Donosimo 10 knjiga koje su pogodne za preporuku i poklon.

Trejsi Ševalije “Devojka sa bisernom minđušom”

Ako još uvijek niste čitali ovu knjigu, spadate u mali procenat čitalaca koje je ovaj roman nekako zaobišao. Godinama se priča o nastanku poznatog umjetničkog djela Johanesa Vermera izdaje i čita širom svijeta. Tajna ovog romana je vjerovatno u njegovoj pitkosti i nepretencioznosti. “Djevojka sa bisernom minđušom” je odličan roman za opuštanje, liječi čitalačku krizu i pruža intelektualnu zabavu bez pretenzija da bude najbolja knjiga koju ste ikad pročitali.

Magda Sabo “Ulica Katalin”

“Ulica Katalin” je roman mađarske autorke Magde Sabo koji govori o sudbini dviju porodica tokom Drugog svjetskog rata. Sabo je književnica koja kroz sva svoja djela sa velikom pažnjom secira porodične odnose, iznoseći na površinu najobičnija, i ujedno najsloženija ljudska osjećanja koja nas često more tokom čitavog života. Kada se tome doda ambijent Drugog svjetskog rata i progona Jevreja, dobija se ovaj nezaboravan roman koji ćete voljeti.

Nadija Hašimi “Biser koji je slomio školjku”

Svi ljubitelji Haleda Hoseinija će sigurno voljeti i ovaj roman iz pera američke književnice avganistanskog porijekla. Hašimi u svom romanu progovara o položaju avganistanskih žena, njihovoj borbi za obrazovanje i slobodu kroz priču o običaju zvanom “bača-poš”. Bača-poš su djevojčice koje su odabrane da žive kao dječaci kako bi nadomjestile nedostatak muškog potomka u porodici. Iako je običaj bizaran i nedopustiv, djevojčicama koje su bača-poš je to jedini način da nastave školovanje i normalno druženje sa vršnjacima.

Ejmor Touls “Džentlmen u Moskvi”

Roman govori o post-revolucionarnoj Rusiji i jednom grofu koji je osuđen na kućni pritvor zbog antirevolucionarne pjesme. Njegov dom (i ujedno tamnica) je hotel “Metropol” u Moskvi. Grof Rostov je knjiški primjer aristokrate, obrazovanog, sa manirima, principima i vjerom u dobro, iako je nepovratno odbačen od sistema u kome živi. Ovo je i topla priča o prijateljstvu i pravim vrijednostima. Više o ovom romanu pročitajte ovdje.

10 knjiga pogodnih za preporuku

Harper Li “Ubiti pticu rugalicu”

Američki klasik koji su čitali i voljeli milioni ljudi. I danas je jako čitan zbog svoje vječne tematike, ali i univerzalne vrijednosti koju posjeduje. Priča o crncu kome se nepravedno sudi za silovanje žene je ispričana iz vizure šestogodišnje Skaut, čiji otac, Atikus Finč brani osuđenog i ostaje sve do danas simbol pravde i ljudskosti. Uz toplinu i humor, ispričana je najveća svjetska priča o rasnoj diskriminaciji.

Ljudmila Ulicka “Iskreno Vaš, Šurik”

Jedna od najvažnijih ruskih književnica danas, napisala je roman o pasivnom muškom liku čijim životom upravljaju žene i nagoni. Ulicka je poznata kao vjerna “slikarka” sovjetskog društva, što je slučaj i sa ovim romanom, ali isto tako je odličan poznavalac ljudske psihologije koja se u njenim djelima projavljuje nenametljivo, kroz dijaloge i opise svakodnevnih (i rekli bismo nevažnih) stvari. Šurik je sin jedinac i edipovac, bez oca i izgleda za normalnu porodicu, koji smatra svojim dugom da usreći svaku ženu na svom životnom putu.

10 knjiga pogodnih za preporuku

Đorđe Lebović “Semper Idem”

“Semper Idem” napokon živi svoju zasluženu slavu u srpskoj književnosti. Ovo je roman koji morate voljeti zbog njegove neposrednosti, iskrenosti, toplote i ljudskosti. Ovaj autobiografski roman je nažalost ostao nedovršen, ali to ne umanjuje njegovu književnu vrijednost. Kako je izgledalo djetinjstvo jednog talentovanog jevrejskog dječaka u Somboru prije Drugog svjetskog rata i kada su stvari u društvu krenule nizbrdo? O ovom romanu smo pisali ovdje.

Džordž Orvel “Životinjska farma”

Osim što je klasik, i samim tim pogodna za poklon, “Životinjska farma” je i kratko djelo koje se brzo čita. U pitanju je novela, odnosno satirična bajka/basna. Ovo je djelo kome se često moramo vraćati kako bismo se prisjetili principa po kome funkcioniše vlast i zašto je ona za čovjeka često kobna. Iako je Orvel ovim djelom kritikovao totalitarističke sisteme 40-ih godina prošlog vijeka, priča je aktuelna i danas.

10 knjiga pogodnih za preporuku

Spenser Džonson “Ko je maznuo moj sir”

Još jedno kratko štivo koje se brzo i lako čita, a prenosi važnu poruku. Iako ovo djelo nije beletristika, pisano je u obliku poučne priče o dva miša i dva čovječuljka koji se nalaze u Lavirintu i traže Sir. Sir je u priči metafora za ono što želimo u životu: sreću, dobar posao, ljubav, novac… dok Lavirint predstavlja mjesto na kome tražimo ove stvari. Ova knjiga je idealan poklon za ljude koji ne vole promjene i za one koji slijepo jure za nečim, iako nisu ni sigurni da je to ono što im treba.

10 knjiga pogodnih za preporuku

Alisa Ganijeva “Mladoženja i mlada”

O ovom zabavnom romanu koji podstiče čitaoca na razmišljanje o sopstvenom porijeklu i mentalitetu smo već pisali ovdje. Kroz ljubavnu priču o dvoje Dagestanaca, autorka je oslikala i društvo o kome ne znamo mnogo, ali u kome prepoznajemo ono u kome smo odrasli i kome pripadamo. Ganijeva kroz humor progovara o ozbiljnim temama i zbog toga je ovaj roman prijemčiv za skoro svakog čitaoca.

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kategorije
Arhiva
Tags