fbpx

Džentlmen u Moskvi: bivši čovjek bivšeg svijeta

Moskva. Godina 1922. Prve godine poslije Oktobarske revolucije i pada carstva. “Džentlmen u Moskvi” je roman o grofu Aleksandru Rostovu koji je osuđen na kućni pritvor zbog pjesme koju je napisao, a koja je okarakterisana kao antirevolucionarna.  Tačnije, osuđen je na pritvor u hotelu “Metropol” u kome se nalazio u momentu donesene kazne. Primoran je da se preseli iz svog raskošnog apartmana u sobicu u potkrovlju hotela.

Grof je svoju kaznu podnio stoički. Uzima najpotrebnije stvari u seli se u sobicu od devet kvadrata. Ta gomilica njegovih stvari obuhvata stolić, par odijela i nekoliko knjiga koje ga vežu za oca. Te stvari su nekakva vrsta relikvija za njega i jedine opipljive uspomene na prošli život. 

Stari i novi svijet

Boljševička vlast će ga staviti na spisak bivših ljudi i tako ga etiketirati za cijeli život. Od momenta kada se seli u sobičak odnos upravnika hotela prema njemu se mijenja. Tako je radnicima zabranjeno da ga oslovljavaju sa Vaše prevashodstvo jer oni su svi sad drugovi. 

Prošli grofov život se podudara sa prošlim životom njegove zemlje. U mislima se često vraća u djetinjstvo i mladost. Prisjeća se sa nostalgijom porodičnog imanja (simboličnog naziva Dokolicino) i balova. Ono što mu je ostalo i što mu niko ne može oduzeti je njegovo obrazovanje (pravi je erudita), njegovi lijepi maniri i kavaljerstvo. Grof Rostov je lik idealnog aristokrate. On je, uprkos situaciji u kojoj se nalazi, čovjek koji i dalje voli ljude. Prema svima se odnosi sa poštovanjem. Zaljubljenik je u književnost, umjetnost, putovanja i gastronomiju. On ne mrzi, on voli.

U “Metropolu” će upoznati izvjesnog Osipa koji je tipični čovjek tadašnje Rusije. Bivši pukovnik Crvene armije i čovjek iz naroda. Nije mu poznata kultura Zapada, niti francuski jezik. Ni sa lijepim manirima nije na “ti” pa moli grofa da mu tajno drži časove. Novi svijet ne može bez starog, stari ne može bez novog.

Novi život

U hotelu “Metropol” grof će uspjeti da izgradi svoj život. Postaće dio osoblja. Steći će prijatelje, uspostaviće jednu neobičnu ljubavnu vezu i postaće roditelj na malo neobičan način. Zbog jednih odsječenih brkova doći će do neobičnog prijateljstva sa djevojčicom Ninom koje će obilježiti njegov život. Nina će u svom odrastanju doživjeti transformaciju od djevojčice koja želi da bude princeza do prave “drugarice”.

“Džentlmen u Moskvi” je roman promjene. U istoriji Evrope, u Rusiji, u ljudima. Roman o prilagođavanju. O čuvanju sopstvenog integriteta. Ejmor Touls je to sve lijepo upakovao u jedan roman lika. On piše toplo o svojim likovima, zavoljećete ih sve. I sve to sa tačnom dozom humora. Ovo mu je drugi roman a mi željno iščekujemo treći. 

Roman je kod nas izdala izdavačka kuća “Laguna”. 

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kategorije
Arhiva
Tags