fbpx

Vjerovali ili ne: Mačak Begemot postoji!

Ljubitelji romana “Majstor i Margarita” Mihaila Bulgakova vrlo dobro znaju ko je Begemot. Za one koji nisu čitali roman reći ćemo da je Begemot lik iz Bulgakovljevog romana. On je ustvari mačak visok gotovo kao čovjek i posjeduje demonske osobine. Glavni je šaljivdžija i mnogo voli da jede. Begemot je jedan od najupečatljivijih likova romana.

Moskovski muzej,  koji nosi naziv “Bulgakovski dom”, je posvećen istoimenom piscu i nalazi se u stanu u kome je nekad slavni pisac živio.

2005. uprava muzeja je došla na ideju da napravi konkurs i nađe mačka Begemota. Mačak pobjednik na konkursu je sada već 13 godina radnik muzeja. Izuzetno je pažen i mažen i turistima je omiljeni muzejski radnik i eksponat. Ima čak svog stilistu i frizera.

Begemot najviše voli da spava na klupi pored bronzanog pisca. Redovno obilazi teritoriju muzeja i zaviruje u poštansko sanduče. Ima nezgodan karakter (a kako drugačije?) i strašno mrzi blic fotoaparata.

Begemot i statua Bulgakova

U avgustu ove godine u muzeju, a i čitavoj Moskvi, je nastala uzbuna jer je Begemot ukraden. Nepoznata gospođa ga je kidnapovala. Vijest su prenijele i radio i TV stanice, i mnogi umjetnici su se oglasili povodom nemilog događaja. Policija je uspjela brzo da ga nađe i vrati muzeju.

Ako otputujete u Moskvu obavezno obiđite “Bulgakovski dom” i Begemota. Molimo vas, pazite na blic!

 

 

 

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kategorije
Arhiva
Tags