fbpx

Najbolje metode za samostalno učenje stranog jezika

Želite naučiti strani jezik relativno brzo i lako? Često nam učenje teško pada. Pogotovo samostalno učenje. Nismo dovoljno disciplinovani ili nemamo dovoljno vremena. A možda nam je samo potreban dobar plan učenja. Treba nam putokaz ka uspješnijem učenju. Ako ste u ovoj grupi onda imamo rješenje. Za vas smo istražili najbolje metode za učenje stranih jezika. I naravno sve metode su potpuno besplatne.

Slušajte!

Da bi vam novi jezik išao u uho morate ga slušati! Zašto mnogi od nas znaju engleski bolje nego neke druge jezike koje učimo u školama?  Jer engleski slušamo stalno. Na TV kanalima je najviše filmova na engleskom jeziku, a muzika na engleskom nam je podjednako zanimljiva kao i ona na maternjem.

Ako učite novi jezik pogledajte film ili neki video na YouTube-u, emisiju ili slušajte muziku na tom jeziku. Slušanjem ćete usvojiti melodiju tog jezika. Ako ste sluhista, slušanje će biti dovoljno da “uhvatite” akcent tog jezika. I na kraju, slušanjem će vam taj jezik postati bliži. Neće vam zvučati strano.

Čitajte!

Ako ste naučili osnove novog jezika, počnite da čitate. Čitajte tekstove koji su vam inače interesantni, možda o nečemu što je vaša oblast. Za početak čitajte stvari poput članaka na internetu, vijesti i reklama. Zapratite na društvenim mrežama stranice na željenom jeziku i redovno čitajte njihove objave. Ne morate razumjeti svaku riječ. Bitno je da razumijete suštinu teksta. Naravno, ne škodi ako neku riječ proguglate i saznate šta znači. Štaviše, na taj način ćete učiti, a da niste ni svjesni da učite.

Kada savladate novi jezik možete čitati i ozbiljniju literaturu. Otvoriće vam se cijeli spektar nove literature za čitanje i učenje koja možda nije prevedena na vaš maternji jezik.

Pišite!

Da biste dobro naučili jezik morate znati pisati na tom jeziku. Prepisivanje vam može pomoći. Kao što znate, naš jezik je fonetski i jedan znak označava jedan glas. Mi pišemo kao što govorimo. Ali to, nažalost, nije slučaj sa ostalim jezicima. Da biste savladali pisanje stranog jezika pronađite literaturu koju ćete s vremena na vrijeme prepisivati.

Ovo nije najzanimljiviji način učenja, ali može da bude jako koristan. U učenju pisanja vam može pomoći i čitanje, ali prepisivanje je moćnije sredstvo učenja u ovom slučaju. Trudite se da pišete jezikom koji učite kad god vam se ukaže prilika. Gore smo već pomenuli da možete pratiti određene stranice na društvenim mrežama. Ponekad možete komentarisati sadržaj. Uposlićete svoj mozak da misli na tom jeziku.

Učite online!

Na internetu postoji mnogo sajtova za učenje stranih jezika. Jedan od najboljih i najpopularnijih je Memrise. Memrise je platforma koja ima širok spektar kurseva i jezika. Ono što je dobro je da imaju kurseve koji sadrže izgovor izvornih govornika, praktične vježbe i zanimljive igre. Memrise ima i listu učenika sa osvojenim bodovima pa vam jača i takmičarski duh.

Besplatne kurseve jezika možete pronaći i na sajtovima Udemy i Coursera. Neke od najpopularnijih aplikacija za učenje jezika su Duolingo i Babbel. Da biste koristili ove stranice obično morate znati engleski. Ako vam engleski nije jača strana preporučujemo odličnu stranicu za učenje jezika Loecsen koja ima prevode i na srp/hr. Pronađite onu koja vam najviše odgovara.

Učite svaki dan!

Vjerovatno ste čuli za princip 1 minute. Zasniva se na jednostavnom receptu da bar 1 minutu dnevno radite nešto što vam se obično ne radi. Nešto za šta niste dovoljno disciplinovani. Baveći se nekom aktivnošću svega 1 minutu dnevno to vam prelazi u naviku.

Učite jezik svaki dan. Bar minutu. Naučite dnevno bar 5 stranih riječi. Povežite ih tematski. Biće vam lakše da ih upamtite. Odredite i cilj tog učenja. Potražite na internetu 1000 riječi koje se najviše koriste u jeziku koji učite i odredite sebi rok dokad treba da ih savladate. I naravno, držite se plana.

Mislite!

Možda će zvučati čudno, ali treba da razmišljate na jeziku na kom pričate. Čovjek svakodnevno razmišlja o nečemu. Razmišljajte na stranom jeziku. Mnogi od nas razgovaraju sami sa sobom dok nešto rade. Razgovarajte sami sa sobom na stranom jeziku.

Dok hodate gradom prisjetite se kako se npr. ulica kaže na engleskom, ili zebra ili bilo šta sa čim se susretnete. Koristite maštu, zamislite razgovor za posao na jeziku koji učite ili scenu upoznavanja s nekim na javnom mjestu. Prevedite u glavi riječi koje svakodnevno koristite na maternjem jeziku.

Imitirajte!

Kada gledate film na stranom jeziku imitirajte izgovor glumaca. Dok slušate muziku pjevušite. Vjerovatno ćete biti pomalo smiješni sami sebi, ali cilj vam je da taj jezik govorite, zar ne? Vježbajte izgovor ponavljajući ono što čujete. Ocijenite sami sebe pa ako niste zadovoljni kako zvučite, ponavljajte! Ponavljanje je majka znanja, znali su stari Latini.

Okružite se stranim jezikom!

Ovo ne znači da treba da se odselite u zemlju gdje se govori jezik koji učite. Jednostavno stvorite atmosferu kao da ste tamo. Postavite ceduljice sa nazivima predmeta po kući dok ih ne naučite. Promjenite jezik na telefonu i računaru.

Pričajte!

Zašto učimo nove jezike? Da bismo komunicirali sa ljudima koji ne govore naš jezik. Ukoliko ne poznajete nikoga sa kim biste mogli razgovarati na stranom jeziku koji učite, potražite ga online. Danas su nam mnoge stvari dostupne zahvaljujući internetu. I mnogi ljudi. Na internetu možete naći izvorne govornike svih jezika.

Postoje sajtovi specijalno napravljeni za ljude koji izučavaju strani jezik i žele s nekim da razgovaraju. Na tim stranicama se nerijetko sklapaju i prijateljstva. Speaky je jedan takav sajt koji koriste stanovnici preko 180 zemalja svijeta. Budite svjesni da bez grešaka nećete naučiti i zbog toga zaboraviti na stid i strah od greške i počnite da pričate.

Motivišete se!

Da, motivišite sami sebe. To ćete uraditi tako što ćete istražiti kulturu jezika koji učite. Upoznajte se sa kulturom i sigurno ćete u njoj pronaći nešto što će vam se svidjeti. Samim tim i jezik će vam postati zanimljiviji. Zaljubite se u kulturu i zaljubićete se u jezik. Bićete motivisani da naučite jezik kako biste upoznali zemlju i kulturu još bolje.

 

Ukoliko ti se dopada članak, podijeli ga s drugima.Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kategorije
Arhiva
Tags