fbpx

Roman “Yellowface” – vrijedi li čitanja?

U italijanskom jeziku postoji termin “passa tempo” za knjige koje služe za to “da nam prođe vrijeme”. Ovo ne znači nužno da su loše, jer je svaka pročitana knjiga dobro utrošeno vrijeme, ali znači da od takvih djela ne treba očekivati mnogo – samo zabavu uz koju će nam vrijeme brže proći.

Iako ovdje rijetko, ili nikako, ne pišemo o takvim knjigama, ovaj tekst ćemo posvetiti jednoj takvoj knjizi koja je trenutno bestseler u svijetu.

Roman “Yellowface” – radnja

“Yellowface” je roman Rebeke F. Kuang koji još uvijek nije preveden kod nas, ali je u svijetu pobrao mnoge simpatije. Radnja prati mladu spisateljicu June, koja dosad nije imala mnogo književnog uspjeha, za razliku od svoje prijateljice Athene Liu, koja je mlada književna zvijezda i već je zaradila ozbiljan novac od pisanja.

Prilikom jednog druženja u Atheninom preskupom stanu u Njujorku, Athena nesrećnim slučajem umire, a June krade njen tek završen novi rukopis. June je antijunakinja koja nas navodi da saosjećamo s njom i koja pokušava da nas uvjeri u to da njen čin ipak nije krađa, jer je ona rukopis doradila i iznijela na svjetlost dana.

U prvom dijelu romana priča teče brzo i zanimljivo, mameći čitaoca kome je sve teže da ispusti štivo iz ruku, ali drugi dio romana u mnogo čemu zaostaje.

roman yellowface
Foto: ew.com

Kritika američkog izdavaštva

Ono što je svakako vrijedno u ovom djelu je satira upućena američkom izdavaštvu. Rasizam, predrasude, pritisci od strane izdavača, visoki krugovi u koje je teško stići i još teže se u njima održati, samo su neki od problema kojih se Kuang dotiče.

Svakom čitaocu će sigurno biti zanimljivo da sazna kakva se mašinerija krije iza popularnih pisaca bestselera. Roman se dotiče i pitanja: Ko smije da ispriča priču? Da li je autorki koja nije Kineskinja dozvoljeno da piše o kineskoj istoriji? Ako nije, zar i to nije rasizam?

Još jedan zanimljiv uvid ove autorke je uticaj društvenih mreža, prije svega Twittera, na književnike i njihovu publiku, kao i uticaj popularne platforme Goodreads.

Sve u svemu, radnja ovog romana ima hiljadu mana, u nekim dijelovima klizi u laku beletristiku i pravo “passa tempo” štivo, dok je pripovijedanje ponekad zamorno i stvara utisak da autorka nije sigurna u to kako želi da završi svoj roman. Ne može se reći da “Yellowface” ima neku književnu vrijednost, ali je ipak prilično “filmično” štivo i može poslužiti kao recept za pravljenje bestselera.

Foto: ew.com/ HARPERCOLLINS

Zašto je roman “Yellowface” ipak vrijedan čitanja?

Zašto ipak mislimo da je vrijedno čitanja? Jer će vas prve stranice povući da idete dalje, jer ćete saznati zanimljive stvari o tome kako teče izdavanje knjige počevši od rukopisa pa sve do marketinga gotovog proizvoda, jer će vas navesti na razmišljanje o rasizmu i o tome da li je pripovijedanje autora vjerodostojno ukoliko ne pripovijeda o svom narodu i svojoj kulturi, jer ćete shvatiti koliki uticaj na nas imaju društvene mreže i koliko je cyber nasilje česta pojava.

Rebeka F. Kuang je jako mlada autorka (rođena 1996.godine) koja je izdala pet romana naučne fantastike prije romana “Yellowface” kojim je htjela da zakorači u ozbiljne književne vode. Iako joj to s ovim romanom nije u potpunosti uspjelo, moguće je da njeno vrijeme tek dolazi.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kategorije
Arhiva
Tags