fbpx
ruski film Izazov

Filmovi i serije koji griju hladne zimske noći

Stiže nam godišnje doba u kome najviše gledamo filmove (uglavnom one praznične), ali koje nam donosi i neke nove serije na popularnim streaming platformama. 

Šta gledati ove zime u vrijeme praznika kada imamo više neradnih dana, a niske temperature nas tjeraju na ležanje na kauču uz čaj i dekicu? Evo koji “nepraznični” filmovi i serije mogu razbiti monotoniju vaše zime.

Deca zla (2023)

filmovi i serije
Foto: HBO

Prva srpska TV serija koja se pojavila na HBO platformi je ovog mjeseca izazvala popriličnu pažnju, ali i polemiku, gledalaca. Triler “Deca zla” je nastao po istoimenom romanu Miodraga Majića koji je već nekoliko godina bestseler. Oko serije se lome koplja zbog političke i ratne pozadine priče, koja nije naročito kontroverzna, ali je do srži balkanska. Mnogo je kritika već napisano a mi savjetujemo da je pogledate i sud donesete sami.

Ono što je sigurno je da će vas svaka epizoda tjerati da odmah pogledate i iduću. Što se tiče spornih dijelova priče, sjetite se da svaki kulturni stvaralac ima umjetničku slobodu da stvari tumači na svoj način. Vama se može svidjeti ili ne.

Izazov (2023)

filmovi i serije
Foto: kartina.tv

Ruski film “Izazov”, u kome igra i naš (i sve više ruski) glumac Miloš Biković, prvi je film u istoriji koji je sniman u svemiru! I to je dovoljan razlog da ga pogledate. Film počinje povredom kosmonauta Olega Bogdanova koji se nalazi u svemirskoj stanici, negdje u beskonačnom prostoru vaseljene. Pošto je kosmonautu hitno potrebna operacija, a njegov organizam ne bi podnio vraćanje na Zemlju, jedini način da se spasi život ovom zaslužnom heroju Ruske federacije je odlazak ljekara u svemir.

U trci za odlazak u svemir je šest odabranih ljekara hirurga koji prolaze obuke i testove izdržljivosti kako bi mogli da obave operaciju na grudnom košu u ekstremnim uslovima – bez gravitacije.

U pitanju je zanimljiva i napeta drama koja će vam držati pažnju svojom neobičnošću – radnjom u kosmosu, i od koje ne treba više ni očekivati. Odlična je u one dane kada od filmskog sadržaja želite samo kvalitetno opuštanje.

Loving Vincent (2017)

Foto: holandiabeztajemnic.pl

Unikatni animirani biografski film “Loving Vincent” prati posljednje dane života velikog slikara Vinsenta van Goga. Na filmu je radilo 125 umjetnika iz cijelog svijeta, koji su ručno, uljanim bojama i podražavajući tehniku Van Goga, oslikali 65 000 frejmova od kojih je sastavljen ovaj film.

Film ispituje odnos Van Goga i zajednice u kojoj je živio i koja ga je smatrala ludim, odnos sa drugim velikim slikarom, Polom Gogenom, kao i da li je sve ovo dovelo do samoubistva. Ono što ovaj film pruža je izuzetno estetsko uživanje za sve ljubitelje Van Gogovog stvaralaštva na prvom mjestu, a potom priču o neshvaćenosti, neprihvaćenosti i izopštenosti jednog od najpoznatijih i najcjenjenijih slikara današnjice.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kategorije
Arhiva
Tags