fbpx

10 ruskih filmova vrijednih pažnje

Odmorite se nakratko od holivudske produkcije i pogledajte dobar ruski film. Donosimo vam listu od deset ruskih filmskih ostvarenja koje treba da pogledate. Neki od ovih filmova su kultna ostvarenja ruske kinematografije i dobitnici mnogih nagrada.  Potrudili smo se da pregled bude što raznovrsniji. Pa da počnemo:

1. Varljivo sunce

Ruski film “Varljivo sunce” 1994.

“Varljivo sunce” je film iz 1994. godine jednog od najboljih ruskih reditelja Nikite Mihalkova. Ovaj film je ovjenčan mnogim nagradama, između ostalih Oskarom za najbolji film na stranom jeziku i Gran Pri nagradom Kanskog festivala.

Radnja filma počinje u ljeto 1936. u vrijeme Staljinovih represija. Pukovnik Kotov (Nikita Mihalkov) je heroj revolucije, istinski sovjetski idealista, ljubimac samog druga Staljina. Živi sa mnogo mlađom suprugom Marusjom (Ingeborga Dapkunajte) i kćerkom Nadjom (Nadežda Mihalkova) i Marusjinim rođacima na dači. Na dači se živi kao i prije revolucije. Marusjina porodica bivših aristokrata i dalje živi na isti način, vodi iste razgovore, posjeduje isti sistem vrijednosti. S druge strane, Kotov malu Nadju vaspitava u sovjetskom duhu gdje čak i Djed Mraz dolazi iz sovjetske države.

Život teče lako i bezbrižno za stanovnike dače sve dok se ne pojavi davni prijatelj kuće. Mitja (Oleg Menšikov) je prijatelj Marusjinog doma i stara Marusjina ljubav zbog koje je pokušala samoubistvo. Svi ga dočekuju sa radošću, ne znajući čime se Mitja bavi. Kotov i Mitja se znaju od ranije i imaju neraščišćene račune iz prošlosti.

Ovaj film odiše Čehovskom atmosferom. Emotivno i filosofski ispričana priča o neslavnim danima ruske istorije. Uništavanju sopstvenih heroja i sopstvenog naroda. Iako se ovaj film završava kao film koji nema nastavke, 2010. Nikita Mihalkov je odlučio da snimi još dva nastavka koja, nažalost, kvalitetom zaostaju za prvim filmom.

2. O čemu razgovaraju muškarci

“O čemu razgovaraju muškarci” 

Šta muškarci misle o Romeu i Juliji, o umjetnosti, o vjernosti i svakodnevnim životnim izazovima? “O čemu razgovaraju muškarci” je ruski film iz 2010. godine koji je pokušao da odgovori na ova pitanja. U pitanju je komedija nastala iz pozorišne predstave “Razgovori sredovječnih muškaraca o ženama, filmovima i aluminijumskim viljuškama”.

U centru zbivanja, tačnije razgovora, su četvorica prijatelja: Ljoša (Leonid Barac) , Saša (Aleksandar Demidov), Kamil (Kamil Larin) i Slava (Rostislav Hait). Svaki od njih je u drugačijem životnom, partnerskom i porodičnom položaju. Odlučuju da krenu na koncert rok grupe u Odesu i u putu vode različite razgovore.

Film je u Rusiji stekao veliku popularnost, a dobro je prihvaćen i od kritike. To je navelo tvorce ove komedije da snime još dva nastavka.  2012. izlazi film “O čemu još razgovaraju muškarci” i “O čemu razgovaraju muškarci. Nastavak” 2018. godine. Nasmijte se uz ova četiri prijatelja i naučite nešto o muškarcima.

“Kad sam imao 14 godina, mislio sam da je 40 godina nešto tako daleko da se nikad neće desiti. Ili će se desiti, ali ne meni. A meni je sad skoro 40 i shvatam, stvarno se neće desiti, jer je meni i sad 14.”

3. Status slobodan

“Status slobodan”, Elizaveta Bojarska i Danila Kozlovski

U pitanju je romantična komedija sa jednim od trenutno najpoznatijih mladih glumaca u Rusiji, Danilom Kozlovskim u glavnoj ulozi. Ipak, ovo je malo drugačija ljubavna priča i nema hepi end. A možda i ima. Zaključite sami.

Nikita (Danila Kozlovski) i Afina (Elizaveta Bojarska) su savršen par.  Bila je to ljubav na prvi pogled. Desio se savršen klik i Nikita je vjerovao da će njihova ljubav trajati zauvijek. Jer oni su stvoreni jedno za drugo. Ali, na Nikitino iznenađenje, Afina mu jednog dana saopštava da ga napušta zbog starijeg stomatologa. Nikita to prvo shvata kao grubu šalu, a potom pada u depresiju. Boriće se na sve načine da vrati Afinu. Da li će uspjeti?

Ovaj film nam donosi drugačiji pogled na vezu između dvoje ljudi. Na mogućnost ili nemogućnost dobrih odnosa nakon rastanka. Pokazuje nam koliko malo pažnje obraćamo na ljude koji su pored nas svaki dan. Bavimo se nebitnim stvarima i ne primjećujemo promjenu u bliskim ljudima.

4. Bitka za Sevastopolj

Ruski film “Bitka za Sevastopolj”, Julija Peresiljd

Biografski i ratni film iz 2015. Priča o Ljudmili Pavličenko (Julija Peresiljd), ženi snajperisti iz Drugog svjetskog rata, koju su prozvali Lejdi Smrt. Za vrijeme rata je ubila 309 njemačkih nacista. Film prati njen život od studentskih dana, kada je otkriven njen talenat preciznog pucanja, do 50-ih godina 20.vijeka kada joj u posjetu dolazi Eleonor Ruzvelt, supruga američkog predsjednika sa kojom se sprijateljila za vrijeme rata. Prilikom misije u Sjedinjenim Američkim Državama, Ljudmila Pavličenko u Čikagu izgovara poznatu rečenicu:

“Imam dvadeset pet godina. Na frontu sam ubila već 309 fašista. Ne čini li vam se, džentlmeni, da se predugo krijete iza mojih leđa?”

Ljudmila se borila u bitkama za Odesu i Sevastopolj, ranjena je, i doživjela je jaku kontuziju tokom rata. Film prikazuje i njenu žensku stranu. Ona se u ratu i zaljubljuje i gubi voljenog čovjeka.

Ovo je priča o snažnoj ženi koja je umjela da opstane u muškom svijetu, a pritom sačuvala svoju ženstvenost i krhkost. O borbi protiv fašizma i strahotama Drugog svjetskog rata. Izrazito emotivan film sa odličnom muzikom i isto takvim glumcima.

5. Bezdušni

“Bezdušni” Danila Kozlovski

Psihološka drama “Bezdušni” je ekranizacija romana Sergeja Minajeva “Bezdušni. Priča o lažnom čovjeku”. Glavni junak je Maks (Danila Kozlovski), top menadžer velike međunarodne banke. Maks živi u penthausu, vozi skupa kola, posjećuje sve važne žurke u gradu i ima svaku djevojku koju poželi. Njegov život je pun poroka, alkohola, droge i kriminala. Ipak, izgleda da taj način života ne utiče na njega, sve do jednog momenta kada tlo pod njegovim nogama počinje da izmiče.

Film je slika modernog moskovskog života i njegovih loših strana. Slika biznis svijeta i onoga što se krije iza uspješnih kompanija. Maks doživljava unutrašnju transformaciju, upoznaje mladu aktivistkinju, Juliju (Marija Andrejeva), koja pripada potpuno suprotnom svijetu od njegovog.

“Bezdušni” je proglašen otkrićem godine, a snimljen je i drugi dio u kome igra i srpski glumac Miloš Biković.

6. Ostrvo

Pravoslavni ruski film Ostrvo
“Ostrvo” Petar Mamonov

Drama koja je 2006. osvojila Zlatnog orla kao najbolji ruski film. U vrijeme Velikog otadžbinskog rata, jedan vatrogasac na brodu zarobljenom od Nijemaca, ubija svog saputnika. Nijemci miniraju brod a poluživog vatrogasca pronalaze monasi na obali. Godinama kasnije, vatrogasac je primio postrig i dobio ime Anatolij.

Anatolij (Petar Mamonov) je ćudljiv starac kome mnogi vjernici dolaze po savjet zbog njegove prozorljivosti (vidovitosti). On živi u ložionici i nerijetko pravi pakosti ostaloj bratiji manastira. Kasni na bogosluženja i moli se odvojeno od svih ostalih. Mnogi monasi ga ne vole.  Njega pak muči grižnja savjesti zbog davnog ubistva.

Film je dostigao veliku gledanost, iako zbog tematike nije razumjliv svima. Poznavanje pravoslavnog hrišćanstva i monaškog života je preduslov da se ovaj film shvati na pravi način, ali je on i način da se bolje upoznamo sa istim.

7. Dvanaest

“12” Nikita Mihalkov i porotnici

Još jedan film Nikite Mihalkova. “12” je psihološka drama koja govori o dvanaest porotnika koji treba da odluče da li je mladi Čečen kriv za ubistvo svog očuha. Nakon što su saslušali suđenje i povukli se da donesu odluku saglasni su da odluka mora biti jednoglasna. U prvom glasanju jedanaest porotnika smatra da je mladi Čečen kriv, jedan je protiv.

Kada pitaju onog jednog zašto je protiv, on im govori da su prerano odlučili, da nisu ni razgovarali o slučaju. Jednostavno su svi rekli – kriv je. Pokušava da ubaci sumnju u odluku svojih saradnika. To i uspijeva, pa napokon kreće rasuđivanje o ubistvu i krivici okrivljenog.

Svih dvanaest porotnika će upotrijebiti svoju inteligenciju, intuiciju i životno iskustvo u odlučivanju o krivici mladog čovjeka i doći do neočekivanih zaključaka.

Film nosi snažnu poruku o ljudskoj spremnosti na osudu. O našoj pomirljivosti sa datim okolnostima i nedjelovanju. Mihalkov pravi osvrt i na stereotipe koji vladaju među nama i kojima smo podložni. “12” je film koji ostavlja dubok utisak.

8. Zlato

ruski film Zlato
Film “Zlato” Sergej Bezrukov

Film “Zlato” je rađen po romanu “Divlja sreća” Dmitrija Mamina – Sibirjaka. U centru priče je glavni junak Gordej (Sergej Bezrukov) koji pronalazi zlatnu žilu. To naravno dovodi do naglog bogaćenja ali i raznih iskušenja.

Gordej nikada nije bio pohlepan čovjek. Živio je skromno sa porodicom u svom uralskom selu. Njegov mir narušava čovjek koji dolazi da naplati dugove Gordejevog brata koji je nestao. To Gordeja navodi da krene u potragu za zlatnom žilom, kao mnogi drugi ljudi tog vremena. Zlato mu ipak neće donijeti sreću.

Ova istorijska drama je priča o tome kako novac kvari ljude. Odlična igra glumaca, predivne slike prirode i snažna pouka donose pravo uživanje u filmu.

9. Moskva suzama ne vjeruje

Ruski film Moskva suzama ne vjeruje
“Moskva suzama ne vjeruje” Vera Alentova

Još jedan ruski film koji je dobio Oskara. “Moskva suzama ne vjeruje” je film snimljen 1980. godine. U centru priče su tri djevojke, provincijalke koje rade u velikim industrijskim pogonima sovjetske Rusije i žive u domu za radnike.

1958. je godina i svaka od djevojaka mašta o različitom. Katerina (Vera Alentova) želi da uči i napreduje u svom kombinatu. Ljudmila (Irina Muravjova) želi da se bogato uda. Antonina (Raisa Rjazanova) je skromna djevojka koja želi samo voljenog čovjeka i porodicu. Glavna junakinja je Katerina i priča je fokusirana na njen put od obične radnice do direktora kombinata.

Ono što je vidno u ovom filmu je kontrast društvenih slojeva. To je sovjetsko doba i doba socijalne ravnopravnosti. Da li je bilo baš tako? Ovaj film će vam pokazati kako je to ustvari izgledalo.

“Moskva suzama ne vjeruje” se dotiče još jedne teme koja je kod nas aktuelna i danas. Da li žena može biti uspješnija od muškarca i zarađivati više nego on? Kako izgraditi vezu u takvim okolnostima?

Danas je ovo kultni film u Rusiji. Postoji i anegdota da je Ronald Regan, prije susreta sa Gorbačovom, odgledao ovaj film osam puta ne bi li proniknuo u rusku dušu.

U Srbiji je objavljen i roman “Moskva suzama ne veruje” u izdanju Globosina.

10. Admiral

Istorijski ruski film Admiral
“Admiral” Konstantin Habenski i Elizaveta Bojarska

Istorijska i biografska drama o dešavanjima od 1916. do 1920. i životu Aleksandra Kolčaka (Konstantin Habenski), admirala ruske carske flote. Prelomni period u ruskoj istoriji reditelj Andrej Kravčuk prikazuje kroz prizmu ljudi i njihovih sudbina. Admiral do kraja brani Rusiju koju zna i voli, i odbija da se prilagodi novonastaloj situaciji. U filmu je prikazana borba bijelih i crvenih, nove i stare Rusije, i moralna pobjeda bijelih.

Admiral Kolčak u vrtlogu ratnih dešavanja sreće i svoju pravu ljubav, Anu Timirjovu (Elizaveta Bojarska), koja ostaje uz njega u dobru i zlu. Njegov život su obilježile dvije stvari: ljubav prema otadžbini i ljubav prema ženi.

U Rusiji je film donio mnoge rasprave o istoričnosti. Savremena Rusije ima problema sa tumačenje istorije, kao i mi na ovim prostorima, pa bilo kakav projekat ovog tipa uvijek izaziva diskusije.

Ako volite filmove pročitajte i tekst o filmu Južni vetar.Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kategorije
Arhiva
Tags