fbpx

5 filmova koji se izdvajaju iz mase

Dobri filmovi su posljednjih godina rijetkost. Filmska umjetnost, kao uostalom i svaka druga, danas mora biti prije svega politički korektna, pa tek onda, ako ostane prostora za manevrisanje, može da bude dobra. Mnogo je teško odabrati nešto za gledanje sa vjerom da će tih sat i po (a sve češće 2, 2 i po sata) biti dobro iskorišćeno. Čak iako film nije duboko razočaranje, ostaje sumnja da ćemo ga ikad više u životu pogledati. Polako nestaje ona navika beskonačnog gledanja omiljenog filma do napamet naučenih replika.

Iz mase filmova koji se svakodnevno pojavljuju izdvajamo ovih 5 koji nisu promašaj i koji vrijede bar jednog gledanja.

Dvojica papa (2019)

dobri filmovi
film-authority.com

Prije nego što pomislite kako je tematika uska, nezanimljiva, i uhvatite se strogo utvrđenog mišljenja o Vatikanu i njegovom poglavaru koje vlada na ovim prostorima, dozvolite sebi da otvorite um i razmislite još jednom o gledanju ovog filma.

Zašto je dobar? Film govori, kako sam naziv kaže, o dvojici papa, a to su papa Benedikt XVI (Anthony Hopkins) i papa Frančesko (Jonathan Pryce). Na koji način prvi od njih odstupa od svojih papskih dužnosti, što je presedan u katoličkoj crkvi, a drugi zauzima Svetu stolicu; kakav je bio odnos između njih dvojice, koji su motivi jednog i drugog, pa i to kakvu vjeru u Boga gaji svaki od njih? Na sva ta pitanja ovaj film daje odgovor. Pritom, bez pristrasnosti, patetike, propagande i svega ostalog na šta bismo pomislili da nas čeka u ovom filmu. Film prije svega pokazuje glavne aktere kao ljude pred kojima je težak zadatak.

Otac (2020)

dobri filmovi
Sony Pictures Classics

Još jedan film u kome je glavnu ulogu iznio veliki Anthony Hopkins. Nije slučajno, jer pored fenomenalnog glumačkog dara, ovaj glumac ima i nepogrešiv ukus kada su filmovi u pitanju. “Otac” je psihološka drama o ostarjelom i dementnom čovjeku koji ne priznaje da mu je potrebna medicinska njega i odbija svaku vrstu pomoći.

Šta se dešava u glavi jedne dementne osobe? Kako ona posmatra svijet? Režiser i scenarista nas pušta u um takve osobe i  predočava nam jednu bolest koja je mnogo gora i bolnija nego što obično mislimo. Film će vas dovesti do zbunjenosti, ali i suza.

Belfast (2021)

dobri filmovi
Focus Features

“Belfast” je britansko – irski film nominovan i za Oskara kojeg nažalost nije dobio, iako je imao najviše nominacija. U pitanju je dramedija o odrastanju jednog dječaka za vrijeme Sjevernoirskog sukoba.

Ovo je film o podjelama na katolike i protestante, na nacionaliste i republikance, primjerene građane i huligane. O tome koliko su bilo kakve podjele opravdane, da li se u takvim okolnostima može ostati patriota ili treba otići tražiti bolji život za sebe i svoju porodicu. Ima li podijeljena zemlja uopšte budućnost? Bez obzira na tešku tematiku, filmom prosijava dobar irski humor i doza naivnosti jer sve posmatramo kroz oči glavnog junaka, devetogodišnjeg dječaka Buddy-a, koji ne razumije zašto je njegova simpatija obilježena kao drugačija samo zato što je katolkinja.

Iskopina (2021)

Netflix

Baziran na istoimenom romanu, film je drama kakve smo znali i gledali prije 20 – 30 godina. Govori o arheološkom otkriću u Engleskoj 1939. godine. Bogata zemljoposjednica je na svom imanju pronašla nešto što je od izuzetnog istorijskog značaja i poziva arheologa – amatera da iskopa blago na njenom imanju.

Ne, ovo nije ljubavna priča, i oni se neće zaljubiti jedno u drugo tokom procesa iskopavanja. Ovdje je riječ o prolaznosti, o onome što ostaje i onome što nepovratno propada. O borbi običnih ljudi sa neobičnim talentom da budu priznati zbog svog rada i svojih otkrića, iako su bez formalnog obrazovanja. Rat koji bukti u pozadini i prijeti da uništi sve oko njih je još jedna otežavajuća okolnost da se stvari sačuvaju od zaborava.

Elvis (2022)

indianexpress.com

Film o najpopularnijem izvođaču na svijetu je spektakl kakav je zvijezda poput Elvisa Prislija i zaslužila. Glavni glumac, Ostin Batler, je nevjerovatno utjelovio kralja rokenrola. Njegovu glumačku bravuru podjednako dobro prate muzika i emocije. Zbog ovog filma ćete poželjeti skakati i euforično vrištati baš kao i Elvisove obožavateljke.

Ono što je specifično za ovaj film je da su se tvorci potrudili da ga približe novijim generacija koje možda nisu ni svjesne kakva je zvijezda bio Elvis, koliko je granica pomjerio, i zašto je toliko važan za pop kulturu. Ne plašite se trajanja ovog filma, dva sata i četrdeset minuta prolaze u rekordnom roku.

Pogledajte ovdje i 10 ruskih filmova vrijednih pažnje. 

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kategorije
Arhiva
Tags