fbpx

Zašto je Dizni izgubio autorska prava nad Miki Mausom?

Ovih dana internetom kruži vijest o tome kako je studio Dizni izgubio autorska prava nad Miki Mausom, svojim prvim crtanim likom i zaštitnim znakom.

Skoro jedan vijek je ovaj popularni miš bio maskota studia Dizni i provlačio se kroz sve segmente djelovanja ove “fabrike mašte”: kroz tematske parkove, igračke, odjeću, stripove, mnoštvo filmova i televizijskih emisija, uključujući i Miki Maus klub iz koga su potekle mnoge tinejdžerske pjevačke zvijezde poput Britni Spirs, Kristine Agilere i Džastina Timberlejka.

miki maus
Foto: animationscoop.com

Mikijevi počeci

Uz malo tinte i mnogo mašte, Miki Maus je nastao 1928. godine iz pera Volta Diznija i Uba Iverksa. Ovaj antropomorfni miš već 95 godina nosi crveni šorts, bijele rukavice i velike žute cipele. Nastao je po ugledu na glumce nijemog filma, poput Čarlija Čaplina i Daglasa Ferbanksa i po prirodi je simpatični autsajder koji se bori sa izazovima većima od sebe. Originalni glas Miki Mausu je dao njegov tvorac, Volt Dizni.

“Parobrod Willie” je prvi crtani film sa Miki i Mini Maus, prikazan 1928. u crno – bijeloj tehnici. Jedan je od prvih crtanih filmova sa sinhronizovanim zvukom i kompletnom zvučnom postprodukcijom. Film je dočekan sa oduševljenjem, ne samo zbog novog crtanog lika, nego i zbog tehnološke naprednosti.

Miki Maus je igrao značajnu ulogu u popularnoj kulturi, ne samo kao zabavna figura, već i kao simbol nade u teškim vremenima. Tokom Drugog svjetskog rata, Mikijev lik je korišćen na vojnim avionima za podizanje morala.

mickey mouse autorska prava
Foto: cartoonbrew.com

Zašto je Dizni izgubio autorska prava?

Dizni se borio za autorska prava svoje maskote do posljednjeg daha. Autorska prava na ovog crtanog miša su originalno trebala da isteknu još davne 1984. godine. Ipak, 1976. je promijenjen zakon kojim je odlučeno da se prava produže do smrti autora uz dodatnih pedeset godina. 1998. godine, studio Dizni je lobiranjem i uz podršku drugih produkcija uspio još jednom da odgodi isticanje autorskih prava, ovaj put dodajući još 20 godina na godinu smrti autora, i tako postigao maksimum od 95 godina.

Šta za lik Miki Mausa znači isticanje autorskih prava?

Od ove godine, bilo ko u SAD – u ima prava da koristi lik i djelo prvobitnog Miki Mausa iz “Parobrod Willie” filma, bez kršenja prava. Prava variraju od države do države, tako da je u nekim zemljama Miki i dalje na sigurnom. Početak ove godine je već obilježio trejler sa Miki Mausom u horor filmu, kao i neke parodije na “Parobrod Willie”.

Moderne verzije ovog crtanog lika su i dalje zaštićene autorskim pravima.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kategorije
Arhiva
Tags