fbpx
preporuke serija

Pet popularnih serija koje morate pogledati

Kada je hladno, više vremena provodimo u kući. Zato je zima idealno vrijeme da odgledate filmove i serije koji su vam odavno na listi želja. Ukoliko nemate listu želja, u ovom tekstu vam dajemo preporuke serija koje su “pokorile svijet”.

Sigurni smo da ćete pronaći nešto za sebe.

1. Peaky Blinders (Birmingemska banda)

Peaky Blinders je serija koja govori o istoimenoj bandi u gradu Birmingemu, između dva svjetska rata. Prva sezona je izašla još 2013.godine. Poslije toga su izašle još četiri, a ljubitelji ove serije trenutno željno iščekuju šestu sezonu.

Tommy Shelby je vođa bande Peaky Blinders i većina članova su ustvari članovi njegove porodice. Porodica Shelby ima ciganske korijene, voli konje i klađenje, vrele su krvi i divljeg temperamenta.

Tommy-ev san je osnivanje legalne kladionice, razvijanje biznisa i izdizanje iznad nivoa obične bande. Iz sezone u sezonu, Tommy Shelby se penje uz ljestve engleskog društva sve do samog vrha.

Serija obiluje zanimljivim zapletima i obrtima, prati istorijske i političke događaje, ali obiluje i scenama nasilja.

2. The Crown (Kruna)

Serija The Crown se bavi životom kraljice Elizabete Druge i njene porodice, ali i dešavanjima iz Dauning strita, sjedišta premijera Ujedinjenog Kraljevstva. Prva sezona je izašla 2016. a ove godine premijerno je prikazana četvrta.

Serija počinje netom prije nego što Elizabeta, nakon rane smrti oca, preuzima krunu. Pred dvadesetšestogodišnjom Elizabetom je veliki izazov. Ona je mlada, neiskusna, (često samu sebe smatra i nedovoljno obrazovanom), u svijetu velikih političara i bitnih događaja.

Serija daje dobar uvid u norme jedne kraljevske porodice, tačnije,  u posljednih 100 godina, jedine kraljevske porodice koja ima uticaja u svijetu.

Porodica Windsor od “nedodirljivih” vremenom postaje bliža običnom čovjeka, mijenja svoja pravila u skladu s vremenom svjesna da je to jedini način da opstane. Ono što je nekad bilo neprihvatljivo, kao što je razvod nekog od članova, postaje sve češća pojava pod pritiskom vremena u kome živimo.  Takođe, vremenom, kraljevska porodica daje veći uvid javnosti u dešavanja unutar Bakingemske palate.

Aktuelna četvrta sezona završava, današnjim generacijama dobro poznatom, pričom o Čarlsu i Dajani. Da li je sve bilo onako kako smo mislili?

3. The Queens Gambit (Damin hod)

Ova Netflix-ova miniserija je doslovno “pokorila svijet”. Temeljena je na istoimenom romanu američkog pisca Waltera Tevisa.

Priča prati mladu Beth Harmon, genijalnu šahistkinju, koja je odrastala u domu za nezbrinutu djecu. Njena karijera šahistkinje počinje kada je, već u tinejdžerskom dobu, usvoji porodica Wheatley. Ubrzo nakon toga kreće da osvaja turnire po Americi.

Godine stvaranja karijere su ujedno i godine njenog odrastanja.

Serija je srušila sve rekorde gledanosti, potražnja za šahom je vrtoglavo porasla, a svi portali pišu o ovoj seriji. Da li je vrijedna tolike pažnje – prosudite sami.

4. Normal people (Normalni ljudi)

Serija “Normalni ljudi” rađena je po romanu irske književnice Sali Runi, koja je njime oduševila publiku i kritičare, i osvojila mnoge nagrade.

Priča je u suštini vrlo jednostavna: dvoje irskih srednjoškolaca koji započinju odnos. Oni su povezani na više načina, ali se teško može definisati ko su oni, ustvari, jedno drugom.

Upravo je na njihovom odnosu zasnovana cijela priča. Ali i na njima kao individuama. Ovo je neobična serija jer je prvenstveno bazirana na unutrašnje doživljaje likova, a ne na vanjske događaje. Psihološki razrađena do detalja, ima moć da vas uvuče u priču i učini da osjetite sve ono što i Marianne i Connell osjećaju.

Roman i serija tematizuju probleme današnje omladine: potragu za sopstvenim identitetom, muško – ženske odnose, probleme depresije i anksioznosti.

5. The Undoing (Slom)

Ovu seriju će možda mnogi pogledati zbog velikih glumačkih zvijezda. Nikol Kidman i Hju Grant igraju glavne uloge u ovom trileru.

Grace je uspješna njujorška psihoterapeutkinja, čiji je suprug dječiji onkolog. Majka je dvanaestogodišnjeg dječaka koji pohađa elitnu školu. Ona vjeruje da vodi dobar život sve dok se u njenoj blizini ne dogodi ubistvo mlade žene. Grace je klinički psiholog i psihoterapeut – da li zbog toga “vidi dalje i bolje” od nas?

Ko je ubio Elenu, i zašto, ostaje nepoznato do samog kraja serije. Kvalitetno odrađen scenario. Još bolje odigran. Odvojite par sati za ovu seriju jer se gleda u dahu.

 

Ako tražite filmove za gledanje pogledajte naš članak 10 ruskih filmova vrijednih pažnje

 

Ukoliko ti se dopada članak, podijeli ga s drugima. 

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kategorije
Arhiva
Tags