fbpx

5 simbola Irske koje morate znati

Kultura ove predivne zelene zemlje u sjevernom Atlantiku je malo poznata kod nas. Irska ima dugu istoriju i kulturu koju najviše može da zahvali Keltima. Današnji simboli Irske su vezani najviše upravo za Kelte. Ovo su neki od simbola koje ćete sigurno sresti u Irskoj.

Djetelina

Djetelina – simbol Irske

Jedan od prvih simbola Irske koje ćete susresti prilikom dolaska u ovu zemlju je djetelina sa tri lista (shamrock). Drevni Irci su poštovali ovu biljku jer svojim oblikom ( tri srca) predstavlja Sveto Trojstvo.

Ovaj simbol je bio zastupljen još kod starih Kelta koji su smatrali da sve važno na svijetu dolazi u broju tri. Kao tri čovjekova životna razdoblja, tri faze Mjeseca i tri elementa: vode, zemlje i vazduha.

Djetelinu je popularizovao Sveti Patrik, zaštitnik i krstitelj Irske, koji je na primjeru ove biljke paganima objašnjavao princip Svetog Trojstva. U 19.vijeku je djetelina postala nacionalni irski simbol borbe protiv britanske krune. Oni koji su nosili ovo znamenje bili su kažnjavani. Danas u Irskoj list djeteline možete naći na svakom suveniru, ali i u irskoj kuhinji.

Harfa

simboli Irske - harfa
Harfa – jedan od simbola Irske

Drugi najpopularniji simbol Irske je harfa. Irska je jedina zemlja na svijetu koja za zvanični simbol ima muzički instrument. Simbol harfe se nalazi na mnogim irskim institucijama, proizvodima i kompanijama. Samo neki od njih su Irski nacionalni univerzitet, kovanica irskog evra, irski pasoš, kompanije Rajaner i Ginis.

Tradicionalno, vjeruje se da harfa predstavlja besmrtnost duše, i prisutna je u Irskoj od 10.vijeka. U 16. vijeku, britanska kruna je naređivala spaljivanje svih primjeraka ovog instrumenta, i egzekuciju njenih svirača.

Keltsko drvo života

simboli Irske - keltsko drvo života
Keltsko drvo života

Kelti su posebno poštovali drveće jer su vjerovali da je čovjek potomak drveta. Keltsko drvo života predstavlja drvo čije gusto korijenje seže duboko u zemlju, a granje daleko u nebo. Najsvetije drvo je bilo drvo hrasta za koje se smatralo da je ulaz u podzemni svijet i obitavalište vila. Nazivano je i axis mundi, što u prevodu sa latinskog znači centar svijeta.

Ovo drvo je predstavljalo mudrost, snagu i dugovječnost i donosilo ljudima prosperitet. Prilikom naseljavanja Irci su drvo hrasta sadili u sredinu naselja da bi im donijelo stabilnost.

Trikater – keltski čvor

Trikater – samo jedna vrsta keltskog čvora

Jedan od tzv. keltskih čvorova je i trikater. Hrišćani smatraju da su ih u Irsku donijeli monasi. Bilo kako bilo, trikater se smatra jednim od prvih simbola duhovnosti. Predstavlja vječni duhovni život, bez početka i kraja. To je linija koja kruži. Pojavljuje se i u Jevanđelju iz 9.vijeka, najstarijem irskom pisanom spomeniku, Knjizi Kelsa (The Book of Kells).

Ovaj čvor je još jedan dokaz keltskog vjerovanja u Trojstvo. Ovaj simbol se može često sresti i u modernoj kulturi. Tradicionalni trikater je opisan krugom. U današnje vrijeme muškarci poklanjaju prsten ili ogrlicu voljenoj sa ovim simbolom. Taj čin predstavlja tri obećanja: ljubav, poštovanje i zaštitu.

Ako vas interesuju i ostali keltski simboli pogledajte ovdje. 

Leprikon – irski vilenjak

Leprikoni – najpoznatiji simboli Irske

Leprikon je čovječuljak iz irskog folklora. Ima bradu, obučen je u zeleno i naravno riđ je. Bavi se popravkom obuće i živi usamljenički. Po legendi, posjeduje ćup pun zlata na kraju duge. Ako ga uhvati, čovjek može da mu traži ispunjenje tri želje.

Svoj trenutni opis Leprikon duguje pogrdnim i stereotipskim karikaturama Iraca iz 19.vijeka. Leprikon je i maskota Dana Svetog Patrika i sigurno najpoznatiji Irac. Turistima je izuzetno zanimljivo prerušiti se u ovog vilenjaka.

Ako vam dopao ovaj tekst, pogledajte i Pet simbola Rusije.

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kategorije
Arhiva
Tags