fbpx

Podkasti i YouTube kanali koji govore o kulturi

Podkast je trenutno jedna od najpopularnijih formi konzumacije sadržaja online. Popularnost vjerovatno dolazi od lakoće konzumacije jer živimo ubrzanim životima u kojima je teško naći vremena za stvari koje nas zanimaju. 

Audio verziju podkasta možemo slušati dok radimo neku ponavljajuću radnju koja ne zahtijeva razmišljanje. Bilo da je to trčanje, pranje posuđa ili sadnja cvijeća – slušanje podkasta je idealan način da naučimo nešto novo iako nemamo vremena za učenje.

Izdvojili smo nekoliko audio podkasta koji se bave kulturom, ali i par YouTube kanala, koje ne morate nužno gledati kako biste upili sve informacije.

podkasti o kulturi
Foto: pexels

Art Detective

Art Detective je podkast dr Janine Ramirez, medievaliste koja povezuje umjetnost i istoriju. U svom podkastu ugošćava različite umjetnike i istoričare umjetnosti i otkriva šta se krije iza poznatih umjetničkih djela i postavlja ih u istorijski kontekst.

Teme variraju od Mona Lize do Nila Gejmana.

Art Curious

Jennifer Dasal je kustos savremene umjetnosti i voditeljka ovog podkasta. Dasal priča o umjetnosti na drugačiji način praveći zanimljive epizode o životu poznatih umjetnika, njihovim rivalstvima, ljubavima, činjenicama i mitovima.

Da li je Van Gog stvarno prodao samo jednu sliku za života, ko je bila Gala Dali i skrivene poruke “Tajne večere” su samo neke od tema.

The Renaissance

The Renaissance je posvećen istoriji renesanse i njenim predstavnicima. Svaka epizoda je posvećena jednom umjetniku i jednom djelu. Voditelj Denis Byrd objašnjava kontekst u kome su djela nastajala i zašto nam je to važno i danas. Za ljubitelje ovog važnog perioda u istoriji i umjetnosti ovo je pravi masterclass.

podkasti o kulturi
Foto: pexels

The Great Women Artists Podcast

Kao što i samo ime kaže, ovaj podkast je posvećen ženama u umjetnosti. Katy Hessel je istoričarka umjetnosti koja približava slušaocima žensko stvaralaštvo kroz intervjue sa umjetnicama, istoričarima ili ljubiteljima umjetnosti.

Rebuilding the Renaissance

Još jedan podkast posvećen umjetnosti renesanse. Profesor Rocky Ruggeiro nas vodi na virtuelno putovanje Italijom, upoznajući nas tako sa renesansnom arhitekturom, umjetnošću i UNESCO baštinom. Saznajte više o plafonu Sistinske kapele, Ticijanu, dinastiji Mediči…

Smarthistory

Ovaj YouTube kanal nas upoznaje sa umjetnošću i arhitekturom kroz razgovor dvoje istoričara umjetnosti:  dr Steven Zuckerom i dr Beth Harris. Kroz kratke videe od 10-ak minuta, naučite kako prepoznati gotičku arhitekturu i razotkrijte enigmu Botičelijeve “Primavere”.

Great Art Explained

Još jedan YouTube kanal koji će vam objasniti sve što vas zanima o velikim djelima umjetnosti. Djela Salvadora Dalija, Klimta, Vermera, Fride Kalo, Edvarda Hopera i drugih dobijaju sasvim drugo značenje kako su “objašnjena”. Naravno, zadnju riječ uvijek ima naš lični doživljaj.

 

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kategorije
Arhiva
Tags