fbpx

Učenje novih vještina online. Gdje i kako?

Učenje novih vještina nikad nije bilo lakše. Internet je prepun stranica na kojima možete da učite od heklanja do programiranja.

U današnje vrijeme kada se sve mijenja neopisivom brzinom, pa tako i tržište rada, nove vještine su itekako potrebne svakom od nas.

Koje vještine biste voljeli savladati?

Donosimo nekoliko prijedloga gdje i šta učiti.

1. Coursera

U pitanju je web-stranica koja nudi veliki broj kurseva svih vrsta. Ono što studenti širom svijeta, najviše u Sjedinjenim Američkim državama, uče na univerzitetima, dostupno je i nama online. Predavači su profesori sa različitih poznatih svjetskih univerziteta. Kurseve možete pohađati i besplatno, a možete i platiti kurs da biste dobili sertifikat ili diplomu koju možete prikazati i na LinkedIn mreži (najvećoj profesionalnoj društvenoj mreži).

2. Udemy

Udemy je platforma na kojoj možete savladati najviše digitalne vještine. Možete birati između besplatnih i plaćenih kurseva, a predavači su “ljudi iz struke”tj. oni koji su savladali date vještine i uspješni su u onome što rade.

Izbor kurseva je velik. Od onih običnih kako da napišete motivaciono pismo za posao do grafičkog dizajna, kreativnog pisanja, fotografije, učenja jezika itd…

Cijene plaćenih kurseva su svima pristupačne.

3. Open classrooms

Još jedan koristan sajt za učenje novih vještina. Više je orijentisan na vještine potrebne u poslu: soft skills, upravljanje ljudskim resursima, pedagogiju, ali i dizajn, programiranje, marketing.

Kursevi su besplatni i traju od 1 sat do 40 sati.

4. You Tube

You Tube je odličan za učenje novih vještina. Sve što vas zanima kako da uradite neko je već postavio na You Tube. Pronađite oblast koja vas zanima i među rezultatima pronađite “predavača” koji vam najviše odgovara.

You Tube ne sadrži samo tutorijale o kuvanju, šivenju, slikanju nego i o web dizajnu i sl. Naravno, sve je besplatno!

5. Codecademy

Ovdje možete savladati osnove programiranja. Stranica je interaktivnog karaktera tako da sve što učite primjenjujete odmah. Uz Codecademy ćete otkriti da ništa nije tako komplikovano kao što izgleda.

I ne zaboravite: nikad ne prestajte da učite!

O samostalnom i online učenju stranog jezika pisali smo ranije ovdje.

 

Ukoliko ti se dopada članak, podijeli ga s drugima. Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kategorije
Arhiva
Tags