fbpx
zanimljivosti o Lavu Tolstoju

Zanimljivosti o Lavu Tolstoju koje možda ne znate

Lav Nikolajevič Tolstoj je jedan od najvećih ruskih, a i svjetskih pisaca. Svi smo zasigurno čitali bar jedno njegovo djelo – “Anu Karenjinu”. Osim što je bio veliki pisac, Tolstoj je, poput pravog genija, imao i neobičan karakter i živio životom koji je dostojan romana. Ovdje donosimo neke zanimljivosti o Lavu Tolstoju koje možda niste znali.

1. Tolstoj je bio dalji rođak najvećeg ruskog pjesnika – Aleksandra Sergejeviča Puškina.

2. Imao je mnogo djece, ukupno njih 13, ali je petoro umrlo u ranom djetinjstvu iz različitih razloga.

3. Veliki pisac je posjedovao ličnu biblioteku od 23.000 knjiga napisanih na 39 različitih jezika. On sam je bio poliglota i vladao je mnogim stranim jezicima.

4. Bio je kandidat za Nobelovu nagradu za književnost ali je organizatorima dao do znanja da će je se odreći ukoliko mu je dodijele, zbog čega je kandidatura revidirana.

5. Tolstoj je, poput prave savremene zvijezde, vodio prepisku sa svojim obožavaocima iz cijeloga svijeta.

6. U svojim pedesetim godinama života postao je vegetarijanac, o čemu svjedoči i njegova supruga Sofija u svojim dnevnicima.

zanimljivosti o Lavu Tolstoju
Foto: artchive.ru

7. Zbog sukoba sa Turgenjevim, umalo je došlo do dvoboja između dva pisca. Na sreću, konflikt je izglađen.

8. Za svoga života napisao je 165.000 listova rukopisa i više od 10.000 pisama. Svoj poznati roman “Rat i mir” prepisao je 8 puta.

9. Sva najznačajnija djela napisao je poslije ženidbe (poslije 34.godine života), a brak je poredio sa sahranom.

10. Iako je bio bogati plemić, nije se libio fizičkog rada. Sam je orao svoje njive i da bi bio bliži svojim seljacima, često je hodao bos. Te osobine je prenio na književni lik Ljevina.

11. Kao i Dostojevski, bio je sklon kocki i  drugim hazardnim igrama.

12. Tolstoj je samovoljno istupio iz pravoslavne crkve, kritikovao je religiju, zbog čega je na njega bačena anatema, i bio ateista. Ipak, Sofija u svojim dnevnicima navodi da je veliki pisac imao svoje religiozne ideje, kao i sljedbenike iste.

13. Propovjedajući život u siromaštvu, htio je da se odrekne svojih autorskih prava, ali ga je u tome spriječila supruga Sofija.

14. Početkom 21.vijeka u svijetu je živjelo 350 direktnih potomaka Lava Tolstoja.

 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kategorije
Arhiva
Tags