fbpx

12 zanimljivih činjenica o Puškinu

Aleksandar Sergejevič Puškin je jedan od najvećih svjetskih pjesnika. Zasigurno je najveći ruski pjesnik i smatra se ocem ruskog književnog jezika.Njegovi stihovi su stekli popularnost u Rusiji još za njegovog života, pa je njegova rana smrt izazvala pravi potres u  tadašnjem društvu. Puškin je bio i izuzetno neobična ličnost, u nastavku pročitajte neke zanimljive činjenice iz njegovog života.

1. Volio je boks i rekreativno se bavio ovim sportom. Među prvima se u Rusiji pretplaćivao na knjige o boksu koje su dolazile iz Engleske.

2. Nosio je cilindar da bi izgledao viši. Bio je visok svega 167cm i uvijek je nosio cilindar kad je izlazio u šetnju sa suprugom Natalijom koja je bila 10cm viša od njega.

zanimljive činjenice Puškin
Puškin i njegova supruga Natalija Gončarova

3. Učestvovao je u 21 dvoboju (po nekim podacima u 29), ali nikada nije pucao prvi. Čak i kada je morao pucati prvi, namjerno je pucao u stranu tako da nijedan njegov protivnik nikad nije bio ranjen. Uprkos ovoj činjenici, bio je poznat kao dobar strijelac. Ipak, život je izgubio u svom posljednjem dvoboju.

4. Puškin je redovno radio manikir i puštao nokat na malom prstu, a da se ne bi slomio nosio je uvijek zlatni naprstak.

5. Volio je da se gromko smije na sopstvene šale.

6. Volio je karte i na njima gubio cijela imanja.

7. Poslije njegove smrti, car Nikolaj Prvi je isplatio sve njegove dugove, među kojima je najviše bilo kartaških.

8. 1829. godine Puškin je sastavio spisak žena sa kojima je bio. Na spisku ih je bilo 37. U pismu kneginji Vjazemskoj napisao je da mu je supruga Natalija 130. po redu ljubav.

9. Sa 12 godina su ga upisali na Licej u Carskom selu i to “preko veze”. Licej je primao svega 30 učenika, a Puškin je primljen na intervenciju svog strica koji je bio u dobrim odnosima sa ministrom. Danas Carsko selo nosi njegovo ime.

10. Puškin nije bio, blago rečeno, naročito zgodan. Ipak, uvijek je imao uspjeha kod žena. Savremenici su isticali da je uvijek dobijao pažnju i najpoznatijih ljepotica svoga vremena, i da je posjedovao neku posebnu energiju.

11. Mnogi veliki ljudi su voljeli Puškina na neobičan način. Turgenjev je u slučaju depresije ljudima savjetovao da pročitaju naglas 10 Puškinovih pjesama, dok je poznati advokat A.F. Koni tvrdio da nije izgubio nijedan slučaj, ne zato što je odlično poznavao zakon, nego zato što je odlično poznavao Puškinova djela.

12. Puškin ima svoj spomenik u Etiopiji na kojem piše “Našem pjesniku”. Etiopija se smatra otadžbinom njegovih predaka.

 

Ako vas zanima ruska kultura pročitajte i ovaj tekst.Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kategorije
Arhiva
Tags