fbpx

Serija “Moja genijalna prijateljica” – nastavak fenomena

Osamnaestog novembra počelo je prikazivanje nove HBO serije “Moja genijalna prijateljica”, rađene po romanima misteriozne Elene Ferante. Italijanska književnica pod pseudonimom je već godinama književna i društvena enigma.

Njena Napuljska tetralogija (kod nas u izdanju Booke i Nove knjige) je već godinama bestseler i pravi književni fenomen. Podjednako je hvaljena i od publike i od kritike i prodata je u milionima primjeraka, naročito u SAD-u. Sada je pred nama serija koja po kvalitetu ne zaostaje mnogo za famoznom tetralogijom.

Priča

Dvije djevojčice, Elena i Rafaela, koje svi zovu Lenu i Lila, odrastaju u siromašnom dijelu Napulja, 50ih godina prošlog vijeka. Obe potiču iz zanatskih porodica. U školskim danima postaju najbolje prijateljice. Obe su odlične učenice, a Lila je posebno talentovana. I Lila i Lenu se susreću sa primitivnim pogledima svojih roditelja kada je u pitanju obrazovanje ženskog djeteta u porodici.

Lilin i Elenin svijet je pun nasilja, kriminala, borbe za opstanak i borbe za bijeg iz rejona. Njihov odnos često biva narušen spoljnim uticajima, ali i onim unutrašnjim. Često će jedna drugoj biti i najgori neprijatelj, ali njihova veza će ostati neraskidiva.

Izvanredni glumci

Već u prvim minutama serije shvatićete da gledate nešto što se danas rijetko viđa, uprkos svoj tehnologiji koju imamo. Serija je izrazito autentična. Glavne glumice su djevojčice koje su izabrane kao najbolje od više od osam stotina kandidata. Elena Ferante, koja je bila saradnik u realizaciji serije, je insistirala da glavne likove, Lilu i Lenu, igraju djevojčice koje nisu glumice. Znajući ovu činjenicu još više će vas očarati njihova igra.

Svi glumci su pažljivo odabrani, i ako očekujete da na ekranu vidite lica poput onih koja imaju holivudske zvijezde, bićete razočarani. Ovo su prava ljudska lica. Ovo su lica vaših komšija i slučajnih prolaznika. Njihovom izrazu lica ćete povjerovati toliko da ćete zaboraviti da gledate seriju. Svojom realističnošću serija je svom režiseru Saveriju Kostancu donijela status nasljednika italijanskih neorealista poput De Sike, De Santisa i Roselinija.

Autentičan jezik

HBO je insistirao da serija bude snimljena na napuljskom dijalektu radi autentičnosti, pa se i u Americi i u Italiji prikazuje sa titlovima. Ovo je čini jedinom serijom ikada na HBO-u, koja je snimljena na stranom jeziku. Upravo je dijalekat taj koji pokazuje razliku između obrazovanog stanovništva rejona i onog koji to nije.

Scena u kojoj učiteljica Lile i Lenu moli Lilinu majku da djevojčica nastavi školovanje, i u kojoj majka govori dijalektom, a učiteljica standardnim italijanskim jezikom na jednostavan način pokazuje jaz između dva sloja društva u istom rejonu.

Napulj 50ih godina

Lila i Elena su djevojčice koje odrastaju u surovom svijetu primitivizma i nasilja. One su omeđene rejonom. Kao male nikada nisu izašle iz njega i nikada nisu vidjele more iako su rođene i žive u Napulju. Roditelji su im neobrazovani, niko od njih nije završio ni srednju školu. Poslije osnovnog školovanja treba da se radi.

U jednoj od najpoznatijih italijanskih drama, “Filumena Marturano” Eduarda de Filipa, koja tematizuje isti period u Italiji, glavna junakinja, dok opisuje kako je postala prostitutka, govori kako joj je otac, kada je imala 15-ak godina, rekao da ako želi da jede treba da ide raditi. Tako i Lilu, nakon što traži da polaže test za srednju školu, otac izbacuje kroz prozor. Lila, kao genijalna djevojčica, ostaje bez prava na dalje školovanje jer se niko u njenoj porodici nije školovao, a pogotovo to neće moći žensko dijete.

Napulj u romanima Elene Ferante je grad u kome radnički sloj grca u dugovima, a zelenaši se bogate. Taj sloj koji u svoju crnu svesku bilježi sve više dužnika vremenom postaje krupna riba bogateći se na tuđoj nesreći. Djevojčice odrastaju gledajući kako se njihovi vršnjaci iz rejona pretvaraju u sitne kriminalce, kamoriste, ali i revolucionare.

Reakcije

Prva epizoda serije “Moja genijalna prijateljica” je izazvala salve pozitivnih reakcija na društvenim mrežama. Mnogi pozivaju na gledanje serije, ali i na čitanje tetralogije koja već odavno vlada policama svakog pravog knjiškog moljca.

U nastavku pogledajte trailer serije:Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kategorije
Arhiva
Tags