fbpx

10 načina kako da djeca zavole knjigu

Vrlo je važno naučiti djecu da zavole knjigu jer je to način da uče i otkrivaju svijet oko sebe. Ako ih rano naučite da čitaju lakše će im ići učenje u školi.

Djeca su po prirodi jako radoznala, a knjiga je odličan izvor informacija i zabave.  Evo par savjeta kako da naučite svoje dijete da voli knjigu.

1.Čitajte im

Djeci možete početi čitati već od prvih mjeseci života. Poznato je da djeca uče da govore upravo slušajući odrasle dok govore.  Zato mu čitajte. Možete se poslužiti i audio knjigama. Pazite da u oba slučaja izaberete kvalitetnu literaturu.

Izbor knjiga za djecu je veliki kao i za odrasle, što ne znači da je sve vrijedno čitanja. Obavezno prije nego što počnete čitati svom djetetu pročitajte/preslušajte sami štivo koje ste odabrali. Klasik je uvijek dobar izbor.

Djeci predškolskog uzrasta obavezno postavite i poneko pitanje u toku čitanja. Vrlo je važno da razumiju ono što im čitate, a i na taj način im držite koncentraciju. Pitajte nešto jednostavno: koji lik im se dopada, šta misle šta će se sljedeće desiti i sl.

 2. Budite primjer

„Ne vaspitavajte decu. Ona će svakako ličiti na vas. Vaspitajte sebe.“ Duško Radović

Ako vaša djeca vide da vi čitate onda će i ona vjerovatno htjeti da vas kopiraju. Svi mi obično kažemo da su djeca papagaji jer ponavljaju ono što čuju od odraslih. Tako je i sa postupcima. Kada čitate pokažite da vam je to bitno i da uživate u tome, na taj način će i oni steći utisak da je to nešto zabavno. Prepričajte im nešto zanimljivo što ste pročitali (a što je za njihove uši, naravno).

3. Napravite im kutak za čitanje

Odvojite neko ćoše za djecu i njihove knjige. Neka to bude njihovo malo kraljevstvo. Ubacite im udobnu foteljicu ili dušek. Napunite ga jastucima. Ubacite neke zanimljive slike sa književnim likovima. Uredite ga u skladu sa svojim prostornim i finansijskim mogućnostima, ali potrudite se maksimalno da djeci bude udobno u tom kutku i da žele da tu provode vrijeme.

Budite maštoviti. Ako pak niste, na internetu uvijek možete pronaći sjajne ideje. Ako vaše djete posebno voli određeni žanr, eto ideje za kutak.

kako da djeca zavole knjigu

4. Povežite književnost sa životom

Ako ste svom djetetu čitali o životinjama, povedite ga na farmu ili u zoološki vrt da te životinje i vidi. Ukoliko je to bila neka istorijska knjiga, povedite ga u muzej. U pozorištima se uvijek može naći neka predstava rađena po nekom romanu ili priči. Pokažite mu da kroz knjigu upoznaje svijet oko sebe i da književnost nije svijet za sebe.

5. Pročitajte knjigu pa pogledajte film

Nakon pročitane knjige koja mu se svidjela pronađite dobru ekranizaciju ako postoji. Crtani ili igrani film. Razgovarajte sa djetetom o tome kako je ono zamislilo likove i šta mu se više dopalo, knjiga ili film. Naučite ga da kritički rasuđuje.

6. Neka se brine o svojim knjigama

Naučite ga da posprema svoj kutak. Zajedno brišite i slažite knjige na police ili ga pustite da samo to radi. Naučite ga da poštuje knjige, da ne zavrće stranice, kida ih, ili šara po njima.

7. Učlanite ih u biblioteku

Nabavite im člansku kartu. Idite zajedno s njim u biblioteku i birajte knjigu i za sebe i za njega. Naučite ga da čuva knjige iz biblioteke i da ih vraća na vrijeme. To je još jedan način da ga naučite odgovornosti. Idite zajedno i u knjižare. Potrudite se da mu ti odlasci u biblioteke i knjižaru budu zabavni. Pokažite da je vama zabavno i da se radujete novoj knjizi, a mali papagaj će da imitira.

8. Napravite klub čitalaca

Ako imate prijatelje koji imaju djecu i vole knjige predložite im osnivanja malog kluba čitalaca u kome ćete i vi i vaša djeca razmjenjivati čitalačka iskustva. Sastanci mogu biti i preko Skype – a, ne morate nužno živjeti u istom gradu da biste se sastajali.

Ukoliko već znate za neki dječiji klub knjige u vašoj blizini upišite svoje dijete jer je to odličan način da preko knjige sklapa prijateljstva sa svojim vršnjacima.

9. Poklanjajte mu knjige

Iskoristite svaku priliku da mu poklonite korisno štivo. Ako treba da dobije brata ili sestru poklonite mu štivo koje će ga pripremiti za novu ulogu. Ako dobije kućnog ljubimca poklonite mu priručnik o tome kako da se brine o njemu. Pripremite ga za školu nekom namjenskom knjigom. Naravno, praznici ili rođendan su isto tako prilika da mu poklonite korisnu knjigu.

10. Igrajte igre

Osmislite igre koje imaju veze sa knjigama. Možete da zamislite neki naslov pa da ga asocijacijama navedete da pogodi šta ste to zamislili. Može to da bude igra slovo na slovo (neki lik iz bajke). Ako su manja djeca u pitanju možete im ukratko prepričati priču koju ste im čitali pa tražiti da vam pokažu baš tu knjigu na polici.

Postoji mnogo jednostavnih igara koje možete i sami smisliti. U svakom slučaju, u nedostatku ideja tu je uvijek internet.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kategorije
Arhiva
Tags