fbpx

Krovovi Teherana – roman o prijateljstvu i ljubavi u stilu Hoseinija

“Krovovi Teherana” je priča koja počinje 1973. godine u glavnom gradu Irana. Na vlasti je zloglasni Šah Mohamed Reza Pahlavi čija je porodica već 30-ak godina na vlasti.

To je doba represije i mutnih događaja. Svako ko čita “zabranjene knjige” ili misli svojom glavom rizikuje da bude uhapšen. Uhapšeni nikad tačno ne sazna zašto je uhapšen ili zašto je osuđen, ali zna da će teško izvući živu glavu.

Tajna služba SAVAK motri na sve građane i strogo kažnjava svaku neposlušnost. Oni ljudima doslovno oduzimaju život kao da ga nikad nisu ni posjedovali. Osim što ih ubije, tajna služba ih briše i iz matične knjige rođenih, zaplijeni sve lične stvari, zabrani najbližima da oplakuju pokojnike, i sahranjuje ih na nekom skrovitom mjestu.

Krovovi Teherana u izdanju Znanje.hr

Paša – mladić koji ima ono nešto

Paša je sedamnaestogodišnjak koji najosjetljivije godine života provodi u ovakvom ambijentu. Za dvije godine, što je vremenski period koji roman obuhvata, Paša proživljava više nego neko za cijeli život.

U te dvije godine nastaju Pašine najljepše, ali i najteže uspomene.

Zajedno sa svojim najboljim prijateljem Ahmedom provodi ljetne noći na krovu svoje kuće uz stalne majčine opomene da se često dešava da neko padne s krova.

Dvojica mladića provode vrijeme gledajući zvijezde, dajući imena onim najsjajnijima po dragim osobama, i  razgovarajući o ljubavnim jadima. Ahmedovu ljubljenu, Fahimu, žele da udaju za drugog, a Pašina zabranjena ljubav je susjeda Zari koja je zaručena za Doktora.

Paša je mladić za koga kažu da ima “ono nešto”, iako niko ne zna šta je to “nešto”. On mnogo čita, čak i ponešto zabranjeno, i mašta o tome da postane filmaš. Pašin otac želi da Paša ode u Ameriku i postane inženjer koji će se vratiti u Iran i graditi novu državu, pošto je ovu šah unazadio.

Doktor – mladi revolucionar

Pašino divljenje izaziva student koga svi zovu Doktor jer je izrazito obrazovan i jedan je od najvatrenijih šahovih protivnika. Doktor čita Marksa, Engelsa, Žan Pol Sartra, Bertranda Rasela. On je nemiran revolucionarni duh i postaće smetnja zloglasnom SAVAK-u.

Ono što će se desiti Doktoru zauvijek će promjeniti život Paši i njegovim prijateljima. Uprkos režimu koji želi da zbriše ljude poput Doktora sa lica zemlje, njegovi prijatelji i sugrađani će se truditi da sjećanje na njega nikad ne izblijedi.

Crvene ruže i upaljena svijeća za Doktora

Crvene ruže će postati simbol Doktorovog stradanja i podsjetnik svima koji su ga poznavali. Postaće simbol revolucije i pobune protiv režima u jednom Teheranskom kvartu. Postaće simbol borbe za slobodu i bolje sutra.

Čitajući ovaj roman čovjek bi pomislio da ovakva prijateljstva i ovakve ljubavi ne postoje. Možda je autor bio ipak nerealan, ali zar nije lijepo bar ponekad vjerovati da postoje takvi ljudi, takva prijateljstva, takve ljubavi?

Za ljubitelje Hoseinija

“Krovovi Teherana” je roman ispripovijedan u prvom licu vrlo slikovito, sa humorom i posebnom dubinom. Jedan je od romana koji se ne ispuštaju iz ruku sve do posljednje stranice. Savršen je spoj ljubavnog i istorijskog romana. Romana o odrastanju u surovim vremenima, u vremenima tranzicije i prevrata.

Ako volite autore poput Haleda Hoseinija, ovaj roman i stil Mahboda Seraija će vam sigurno prijati.

Ostale prikaze knjige pogledajte ovdje.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kategorije
Arhiva
Tags