fbpx

“Sin” Alehandra Palomasa – štivo za sve generacije

Gilje je poseban devetogodišnji dječak koji obožava Meri Popins i boji se lopte. Zbog svoje preosjetljivosti i posebnosti neshvaćen je od strane svojih vršnjaka, ali i sopstvenog oca.

Giljeov otac želi da se on bavi sportom, dok je dječaku zanimljivije da bere cvijeće pored stadiona. Jedina prijateljica koju Gilje ima je pakistanska djevojčica po imenu Nasija.

Majka

Gilje odrasta bez majke koja je stjuardesa u Dubaiju. Piše mu redovno pisma. Majka je ta koja je na njega prenijela ljubav prema Meri Popins i uopšte magičnom svijetu.

Odvojenost od majke Giljeu kao da ne smeta. Svi ga smatraju savršeno srećnim djetetom. Ali, da li je stvarno tako?

Marija

Na jednom običnom školskom času, na tipično pitanje djeci šta žele da budu kad odrastu, Gilje odgovara: “Meri Popins”. Zabrinuta učiteljica savjetuje Giljeovom ocu da dječak krene na savjetovanje kod psihologa.

Savjetnica Marija pokušava da odgonetne zašto se Gilje krije  u svom svijetu mašte, da li je stvarno tako srećno dijete ili u njemu postoji neki drugi, ne tako srećan Gilje.

Giljeov unutrašnji svijet

Ovaj kratak roman odlično oslikava psihologiju jednog preosjetljivog i empatičnog djeteta. On je dokaz da su djeca u svojoj osjetljivosti jača nego mi odrasli, da se bolje nose sa bolom i da mogu mnogo čemu da nas nauče.

Ispod površnog dječakovog vjerovanja u magične riječi Meri Popins, on duboko vjeruje da može spasiti Nasiju od “debelog brkatog rođaka”- što i čini. U svakom svom postupku se trudi da ne uvrijedi i ne povrijedi oca za koga kaže kako stalno plače.

Mi odrasli pak često podcjenjujemo oštrinu dječijeg uma i izvanrednu intuiciju, i pripisujemo ih dječijoj mašti.

“Sin” Alehandra Palomasa – Kosmos izdavaštvo

Štivo za sve generacije

Autor Alehandro Palomas je 2016.godine dobio Nacionalnu nagradu za književnost za djecu i omladinu.

Ovo nije roman samo za djecu i omladinu, ovo je štivo za sve generacije. Za roditelje koji često zanemaruju unutrašnji svijet svog djeteta od koga umnogome zavisi njegov budući život. Za djecu i omladinu, ali i za odrasle koji vole tople porodične priče.

Roman “Sin” odiše posebnom toplotom i nježnošću, lako i brzo se čita.

Kratko o autoru

Alehandro Palomas je savremeni španski pisac i književni prevodilac. Na našem jeziku, osim romana “Sin”, izašao je i roman pod nazivom “Majka”. Obe knjige u izdanju Kosmosa.

 

Ukoliko volite da čitate pogledajte i ove tekstove.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kategorije
Arhiva
Tags