fbpx

Zašto volimo miris (starih) knjiga?

Svaki knjigoljubac će omirisati knjigu prije čitanja! Da, čudno je, ali mnogi ljudi to rade. Nebitno je da li je knjiga nova ili stara, volimo da je prije čitanja brzo prelistamo i udahnemo njen miris. Zašto to radimo? Postoji nekoliko razloga zašto volimo miris knjiga. 

Mirišu na vaniliju

Dobro ste pročitali. Knjige su napravljene od papira, mastila i ljepila. Ovi materijali se vremenom razgrađuju i dobijaju specifičan miris koji podsjeća na vaniliju i koji je ljudima privlačan. Naučnici kažu da je skoro sav papir na bazi drveta koji sadrži lignin koji je blisko povezan sa vanilijom.

miris knjiga
Foto: unsplash

Mirišu na čokoladu

Istraživači sa Londonskog univerzitetskog koledža sproveli su istraživanje u kome su volonteri mirisali stare knjige, a zatim zatvorenih očiju pomirisali stvari poput kafe, čokolade, ribe, prljavog lana. Ne znajući šta je njušila, trećina volontera je izjavila da ih miris starih knjiga najviše podsjeća na čokoladu. Drugi najčešći odgovor je bio kafa. Zanimljivo je da i kafa i čokolada sadrže fermentisana jedinjenja koja se nazivaju lignin i celuloza, a koja se nalaze i u papiru koji vremenom propada dajući jak zemljano – drvenast miris.

miris knjiga
Foto: pexels

Podsjećaju nas na dobra vremena

Još jedan od razloga zašto volimo miris knjiga je što one bude uspomene na momente opuštanja, emocije koje je knjiga izazvala ili nas podsjećaju na omiljenu biblioteku, knjižaru, čitaonicu. Naš mozak dugo pamti mirise i nerijetko se dešava da nas upravo miris podsjeti na neki period života ili događaj. Knjige su sa svojim različitim mirisima baš poput parfema – vraćaju sjećanje na lijepe trenutke.

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kategorije
Arhiva
Tags