fbpx

“Stidljivost i dostojanstvo”- roman o savremenom norveškom društvu

Dag Sulstad je malo prevođen i malo poznat pisac kod nas. Riječ je o savremenom norveškom piscu, dobitniku mnogih nacionalnih književnih nagrada. “Stidljivost i dostojanstvo” ulazi u izbor najznačajnijih norveških romana objavljenih u periodu od 1981. do 2006. Kod nas je izašao 2018. u izdanju “Derete”.

“Stidljivost i dostojanstvo” govori o sredovječnom profesoru norveške književnosti u jednoj gimnaziji u Oslu. Elijas Rukla je čovjek koji svoj posao radi odgovorno već dvadeset pet godina.

Incident sa kišobranom

Jednog dana, mučen mamurlukom i neizainteresovanošću svojih učenika, u pokušaju da otvori kišobran dopušta svom bijesu da izađe van pred punim školskim dvorištem. Izliv bijesa biva propraćen psovanjem jedne učenice. Nakon ovog incidenta, Elijasu je jasno da je njegovoj karijeri došao kraj.

Polako kreće prema stanu i razmišlja o tome šta će reći svojoj ženi. Skreće na drugu stranu, ne znajući kuda se to uputio. Stid zbog scene koja se desila u školskom dvorištu ga izjeda. Da li su kolege vidjele šta je uradio? Da li su čuli kako je opsovao? Svejedno, sve će se pročuti.

U vrtlogu sjećanja Elijasa Rukle

Besciljna šetnja ga dovodi do kružnog toka, a čitaoca do vrtloga misli Elijasa Rukle. Stojeći na kružnom toku, Elijas evocira slike iz prošlosti. Kada je prvi put ugledao svoju suprugu ona je bila djevojka njegovog tadašnjeg prijatelja.

Johan Kornelijusen je bio omiljeni lik Filozofskog fakulteta. Svi su htjeli da budu u njegovom društvu, predviđali su mu veliku karijeru u filozofskim akademskim krugovima, dok je Elijas bio običan student norveške književnosti. Slučajno su postali prijatelji. Kako tada, tako i kasnije, Elijas će biti u sjeni svog prijatelja, a potom će igrom slučaja “naslijediti” Kornelijusenov život.

Sulstadov lik je čovjek koji živi sa ženom koju ne poznaje i koja mu nikada nije izjavila ljubav. Sa ženom koja je jednostavno pristala na brak s njim. Predaje književnost srednjoškolcima kojima su teme o kojima govori nebitne i nerazumljive. Nema prijatelja i nema dostojnog sagovornika. Poželi da se sprijatelji sa kolegom s posla samo zato što je čuo njegovu aluziju na “Čarobni brijeg” Tomasa Mana.

Ugroženost obrazovanog čovjeka

Rukla je ogorčen vremenom u kome živi. Osjeća se izopštenim. Novine i televizija se više ne obraćaju njemu, ljudi ne vode smislene razgovore, ljepota voljene žene blijedi, a poslije skandala sa početka priče izlaza više definitivno nema. Da li ga je pregazilo vrijeme ili nešto drugo?

U romanu “Stidljivost i dostojanstvo“ Dag Sulstad je stvorio književni lik prema kome ćete osjećati naklonost i sa kojim ćete saosjećati. Roman je slika savremenog norveškog društva u kome je obrazovan čovjek ugrožen. Kratko djelo pitkog i jednostavnog stila koje mnogo nudi.

Još jedan prikaz romana možete pročitati ovdje.

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kategorije
Arhiva
Tags