fbpx

Koliko su umjetnici stvarno čudni?

Ponekad dok čitamo ili gledamo djelo nekog poznatog pisca ili slikara, pitamo se kakav je bio čovjek. Umjetnici su uvijek budili znatiželju. Oduvijek zamišljamo njihov život zanimljivim, kao što je i njihovo djelo.

Koliko su stvarno bili čudni umjetnici? Donosimo par anegdota, pa prosudite sami.

Salvador Dali – slikar nadrealista

Poznati španski slikar Salvador Dali poznat je po svom ekscentričnom životu. Sam pravac u slikarstvu koji je odabrao, govori sve – nadrealizam.

Dali je govorio da su njegovi brkovi antene za komunikaciju sa vanzemaljcima. Nije spavao u kontinuitetu, već je drijemao držeći kašiku iznad metalnog tanjira. Kada bi kašika pala u tanjir, ustajao je. Na povocu je vodio ozelota kao ljubimca. Još kao dijete pokazivao je znake psihičkih poremećaja. Kad mu je bilo 10 godina, gurnuo je vršnjaka s mosta. Njegovo objašnjenje je bilo da je htio vidjeti boju krvi.

Lafonten – francuski basnopisac

Žan de Lafonten je bio jako zaboravan čovjek. Nekoliko dana nakon što je jednog svog prijatelja ispratio na vječni počinak, došao mu je u goste. Kada ga je sluga podsjetio da je njegov gospodar već 7 dana na groblju, Lafonten je izjavio: Ah, oprosti Fransoa! Nisam znao da će se tako dugo ondje zadržati. Uostalom, ja ću pričekati dok ne dođe.

Šarl Bodler – začetnik simbolizma

Bodler je bio veliki pjesnik i veliki čudak. Postoje dokazi da je bio čak i sadista. Pjesnik se nije stidio svoje ekscentričnosti, naprotiv, uživao je u njoj i pokazivao je s ponosom.

Kosu je farbao u zeleno, odlazio u otmjene pariske restorane obučen u odijelo za giljotinu. Privlačila ga je trulež, raspadanje i kužni zadah. Nije čudno što je pripadao skupini tzv. ukletih pjesnika.

čudni umjetnici
Pablo Pikaso u ateljeu

Pikaso – najpoznatiji slikar

O Pikasu se dosta zna, pogotovo to koliki je ženskaroš bio i koliko je zarađivao na svojim slikama. Da li ste znali da je sa sobom nosio revolver?

Ako bi ga neko upitao šta znače njegove slike, ili mu dosađivao nekim drugim pitanjem, uperio bi revolver u sagovornika. Pištolj je bio napunjen ćorcima, ali ipak, efekat bi bio postignut.

Ako vas zanima život umjetnika pogledajte i članak Tri priče o tome kako su se voljeli umjetnici.

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kategorije
Arhiva
Tags