fbpx

Tri priče o tome kako su se voljeli umjetnici

Ljubav je vječita zagonetka čak i za ljude koji su u životu mnogo otkrili o sebi i drugima. Umjetnicima je oduvijek bila inspiracija i glavni pokretač. Kako su je umjetnici doživljavali i kakve ljubavne priče su nam ostavili?

Danas znamo za mnoge umjetničke parove čije su veze godinama pobuđivale interesovanje javnosti. Donosimo tri priče o umjetnicima velikih dostignuća i njihovim velikim ljubavima.

Žorž Sand i Frederik Šopen

Frederik Šopen i Žorž Sand - ljubav i umjetnici
Frederik Šopen i Žorž Sand

Amanatin Lusil Dipon je bila francuska književnica pod pseudonimom Žorž Sand. Živjela je od 1804. do 1876. i njena djela se svrstavaju u period realizma. Bila je plemkinja koja je odbacila život sa mužem i život po pravilima tadašnjeg konzervativnog društva. Preselila se u Pariz, okružila se umjetnicima i živjela boemskim životom.  Bila je upečatljiva ličnost tadašnjeg vremena jer je oblačila mušku odjeću, pušila i svima se obraćala sa “ti”. Smatra se prvom feministkinjom jer je zagovarala žensku slobodu u svakom smislu.

Frederik Šopen (1810 – 1849) je bio poljski kompozitor i virtuozni pijanista. Danas se smatra jednim od najznačajnijih svjetskih kompozitora. Bio je romantičarski opredjeljen i krhkog zdravlja. Umro je od tuberkoloze u 39.godini života.

“Gospođa Šopen i gospodin Sand”

Žorž Sand i Frederik Šopen su se upoznali u Parizu u jednom od kulturnih salona. Upoznao ih je Šopenov prijatelj, Franc List, takođe kompozitor i pijanista. Šopenu se nije svidjela šest godina starija Žorž i smatrao ju je neprijatnom. Čak je upitao prijatelja da li je ona uopšte žensko.

Za Sandovu je to bio mnogo prijatniji susret. Bila je opčinjena Šopenom i upotrijebila je sve svoje čari i znanje iskusne zavodnice da ga osvoji. Uspjela je u namjeri pa je ovaj poznati par ostao zajedno devet godina. U društvu su bili poznati kao “gospođa Šopen i gospodin Sand”.

Biografi Šopena i Sandove se ne slažu u pogledu ove veze. Šopenovi brane kompozitora pišući loše o Sandovoj, dok njeni biografi smatraju da je ona samo doprinijela životu i stvaralaštvu velikog kompozitora. Žorž je godinama bila Šopenova ljubavnica, prijateljica, muza, majka i bolničarka. Ubrzo nakon njihovog rastanka Šopenu se pogoršalo zdravstveno stanje. Preminuo je dvije godine nakon toga. Sand mu nije došla na sahranu. Mnogi krive upravo nju za kompozitorovu preranu smrt.

Ana Ahmatova i Nikolaj Gumiljov

Nikolaj Gumiljov i Ana Ahmatova sa sinom Lavom

Ana Andrejevna Gorenko (1889 – 1966), poznatija kao Ana Ahmatova, je jedna od najvećih ruskih pjesnikinja. Prezime Ahmatova je preuzela od prabake. U sovjetsko doba je bila cenzurisana jer je smatrana buržoaskom pjesnikinjom.

Ahmatova i Nikolaj Gumiljov, takođe pjesnik, su se upoznali još u školskim danima. Njemu je bilo 17 godina, njoj 14. On se zaljubio na prvi pogled i pronašao svoju muzu u njoj. Ona nije marila za njega, ali su bili u stalnom kontaktu jer su se skupa školovali. Bila je zaljubljena u drugog i kada joj je Gumiljov predložio brak, odbila ga je.

Razočarani pjesnik odlazi na školovanje u Pariz ali se ubrzo i vraća, na poziv same Ahmatove. Neko vrijeme provode zajedno. On je ponovo prosi, a ona ponovo odbija da se uda za njega. Nije poznato šta je bio razlog drugog “ne”. Nesretni Gumiljov pada u depresiju i pokušava samoubistvo utapanjem u jezeru, ali na sreću biva spasen.

Uporni pjesnik pokušava i treći put da se oženi svojom ljubljenom ali čak i treći put biva odbijen, zbog čega opet pokušava samoubistvo. Ovaj put ispija otrov koji ipak nije bio tako jak da ga ubije.

Četvrta sreća

Nakon drugog pokušaja samoubistva Gumiljov odlazi u Afriku i oporavlja se psihički, ali ne zaboravlja svoju muzu i neprestano joj piše stihove. Krećući se u istim književnim krugovima, veza između dvoje pjesnika se obnavlja i Ahmatova napokon pristaje da se uda za Gumiljova.

Priča sa srećnim krajem? Ni blizu. Umjetnici su proživjeli zajedno osam godina i dobili sina Lava. Pjesnikinja je bila suviše koncentrisana na stvaralaštvo zbog čeka on pronalazi novu muzu, mladu rođaku Mašu. Ahmatova pada sa pijedastala muze, a Gumiljov opet može da pati jer je njegova mlada muza neizlječivo bolesna. Ahmatova ga napušta i odlazi drugom čovjeku. To ipak potresa pjesnika.

Nikolaja Gumiljova je 1921. godine pogubila sovjetska vlast. Iako je Ahmatova bila u braku još dva puta nazivala se uvijek udovicom Gumlijova. Preuzela je brigu o njegovoj književnoj zaostavštini.

Frida Kalo i Dijego Rivera

Umjetnici Frida Kalo i Dijego Rivera
Frida Kalo i Dijego Rivera

Ovo je sigurno jedan od najpoznatijih umjetničkih parova na svijetu. O njihovoj ljubavi i komplikovanom odnosu se mnogo pisalo.

Frida Kalo (1907 – 1954) je najpoznatija meksička slikarka. Poznata je po portretima i autoportretima živih boja, inspirisanih meksičkim folklorom. Sa šest godina je oboljela od dječije paralize nakon čega joj je jedna noga trajno ostala kraća od druge. Nakon saobraćajne nesreće u školskom uzrastu, u kojoj je bila teško povrijeđena i jedno vrijeme vezana za krevet, počinje da slika.

Golubica i slon

Dijega Riveru, tada već poznatog meksičkog slikara, srela je u svojim studentskim danima. Tražila je da ocijeni njene slike i pritom zahtjevala da bude krajnje iskren jer, kako je govorila, njoj to nije zabava, ona mora od nečeg da živi. Njemu su se dopale i slike i sama Kalo.

Rivera je bio u braku kada je sreo Fridu, ali to nije bila prepreka za vezu. Vjenčali su se 1929. kada je njoj bilo 22, a njemu 42. Njeni roditelji su bili razočarani njenim izborom, a par su prozvali “golubica i slon”.

Brak dvoje umjetnika je bio turbulentan. Živjeli su u otvorenoj vezi u kojoj su oboje imali paralelne veze sa drugim ljudima. Fridini najpoznatiji izleti su bili američka glumica Žozefin Bejker i ruski marksista Lav Trocki. Dijego je, navodno, bio zavisnik od seksa pa su njegovi izleti bili mnogobrojni.

1939. umjetnici su se razveli, ali su se godinu dana nakon toga ponovo vjenčali i ostali zajedno sve do njene smrti. Rivera je u svom dnevniku napisao da je ona bila najvažnija osoba u njegovom životu.

 

 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kategorije
Arhiva
Tags