fbpx

Vjerovali ili ne: Politikinom Zabavniku je 80 ljeta

Prvi broj kultnog i omiljenog časopisa “za sve od 7 do 107” je izašao 28. februara 1939.  Tada je izlazio dva puta sedmično u obliku dnevnih novina sa 12 crno bijelih stranica. Politikin Zabavnik je nastao kao zamisao tadašnje intelektualne elite koja je željela da napravi časopis sastavljen od romana, priča i stripova.

Zabavnik se bavio i bavi se mnogim temama: istorijom, umjetnošću, naukom, muzikom, raznim zanimljivostima iz života. Uspio je da održava interesovanje svih starosnih dobi već osam decenija.

Godine bez Zabavnika

Politikin Zabavnik je imao jedan prekid u objavljivanju. To je bilo u onim najtežim godinama. Godinama Drugog svjetskog rata. Bombardovanjem Beograda 1941. je prekinuto izdavanje, a posljednje predratno izdanje je izašlo 4. aprila 1941. Nakon završetka rata, 1952. godine časopis je obnovljen na radost mnogih čitatelja.

Dizni i stripovi

Zabavnik je imao ekskluzivno pravo da objavljuje Diznijeve stripove uz koje su odrastala mnoge generacije. Pored tih stripova uz časopis su izlazili i drugi: Džim iz džungle, Doživljaji male Ane, Red rajder, Pustolovine malog Džonija… Komunistički režim nije blakonaklono gledao na strip i zabranio je njegovo objavljivanje. Smatrano je da je strip kapitalistički produkt.

Postoji urbana legenda o tome kako je strip vraćen u Zabavnik.  Atinski predstavnik kompanije Walt Disney je posjetio Jugoslaviju i predložio Titu da vrati strip izdavaštvo, na šta je Tito navodno odgovorio: “Što da ne, ja volim Paju Patka”.

Najbolje godine

1968. godine Zabavnik dobija novo ruho. Format dnevnih novina je zamijenjen formatom časopisa i štampan je u boji.  Najsjajnije godine omiljenog Zabavnika su bile ’70e godine prošlog vijeka. Tada je tiraž dostizao i 300 000 primjeraka. Poređenja radi, danas izlazi u tiražu od 37 000.  1971. je počeo da izlazi i na slovenačkom jeziku i na latinici. Nakon rata ’90ih ponovo izlazi samo na ćirilici.

Sankcije protjerale omiljene junake

1993. Politika je na naslovnoj strani objavila naslov “Sankcije proterale Paju, Mikija i ostale Diznijeve junake”. Za vrijeme sankcija nije bilo Diznijevih junaka na stranicama časopisa a njegov logo, Paja Patak koji prodaje novine je bio obojen u crno, tj. bio je samo silueta.

Tokom bombardovanja SR Jugoslavije Zabavnik nije prestao da izlazi ali je izrazio svoj protest crnom naslovnom stranom sa Miki Mausom koji je prekrio rukama oči.

2006. je Politikin Zabavnik proglašen je srpskim superbrendom.  Ono što je sigurno je da ga vole i stari i mladi već 80 godina i sigurno je nedostajao u godinama kada nije izlazio. Mnoge podsjeća na djetinjstvo a mnogi ga nisu ni prestali čitati. Nadamo se da će se održati bar još 80 godina. I da prekida neće biti.

Jedan je Politikin Zabavnik, ali sličnih sadržaja svakako treba da bude više.

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kategorije
Arhiva
Tags